Spis mad så du skåner klimaet

Valget af kost har, sammen med alle andre former for forbrug, energi og transport stor betydning både for vores sundhed, miljøet og for klimaet, skriver Foodculture. Men det er kompliceret som forbruger at regne ud, hvor meget vores valg belaster.

Klimaråd

Ti gode klimaråd

1.Spis sundt og varieret - det er i vidt omfang klimavenligt

2.Undgå for mange af de tomme kalorier. Det er bl.a. slik og sodavand

3.Du bør gå eller cykle, når du handler

4.Lav en madplan. Vi smider noget, der ligner 20 pct. af vores madvarer ud

5. Fyld ovnen, når den er tændt og sæt dine ting ind i en kold ovn.

6. Kend de korrekte stegetider, så får du det bedste kulinatiske resultat.

7. Spis årstidens grøntsager. Det er fx 15 gange mere klimavenligt at spise kartofler frem for ris

8. Spis ikke mere end du har behov for

9. Lav mad til flere dage ad gangen

10. Sørg for, at køleskab og fryser har de anbefalede temperaturer

"Når man taler om fødevarer, er det fx ikke nok at kigge på klimatrykket på råvaren. De fleste råvarer skal tilberedes, og hvis ikke det er regnet med ind i klimatrykket, kommer man altså ikke i mål," forklarer Claus Søgaard-Richter direktør i Landbrug & Fødevarer.

Skraldet varmer

Spild af mad er dog et område, hvor der kan gøres meget for klimaet. 680.000 ton organisk affald ender årligt på lossepladsen.

Når kartoffelskræller og andet ikke spiseligt affald er sorteret fra, smider hver dansker mellem 60 og 65 kg spiselige fødevarer ud, viser beregninger, som Landbrug & Fødevarer har foretaget på baggrund af tal fra Miljøstyrelsen.

"Det svarer til, at vi 20 pct. af vores fødevarer ryger i skraldespanden - en årlig klimabelastning på 350 kg CO2 per person. En reduktion af madspildet med 2/3 vil samme klimavenlige effekt, som hvis vi hang vasketøjet op i stedet for at bruge tørretumbleren tre gange om ugen," siger Claus Søgaard-Richter.

Belastende bilture

Bilturen til supermarkedet er en af de helt store klimasyndere. DTU har i 2006 undersøgt vores transportvaner og gennemsnitlige køreture til ærinder, som fx tæller kørsel til supermarkedet.

Omregnet belaster ærindekørsel årligt med 629 kg. CO2 per person.

"Til sammenligning svarer en gennemsnitsdanskers årlige beregnede oksekødsforbrug på 16,5 kg per person til 320 kg CO2. Bilturen til supermarkedet er altså dobbelt så 'slem', som de bøffer, vi spiser, slutter Claus Søgaard-Richter.