Nyheder

Copenhagen blev til "Hopenhagen"

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var den første taler på podiet under åbningen af FN's klimatopmøde, COP15.

"Uenigheder kan overvindes, hvis den politiske vilje er til stede. Det tror jeg på, den er," sagde en lettere for-kølet statsminister til de delegerede fra 193 lande.

Lars Løkke talte desu-den om håb:

"Verden sætter sin lid til os i denne uge. Copenhagen vil de næste to uger være Hopenhagen," sagde Lars Løkke Ras-mussen på engelsk til de delegerede.

"Vi skal hjælpe dem, der lider"

Stats- og regeringschefer fra 110 lande kroner konferencen sidst i næste uge med et topmøde, som efter planen skal ende med en politisk aftale, som dæmper CO2 udledningen, klimaforandringerne og konsekvensen af dem.

"Det er vores opgave at hjælpe dem, som allerede lider og at levere løsninger på lang sigt på de stigende problemer med global opvarmning," fastslår Lars Løkke Rasmussen.

"Vi er ikke kommet for at snakke"

"Jeg er sikker på, at ingen i denne sal undervurderer vanskelighederne, vi står overfor, når vi skal finde en fælles tilgang de næste to uger," siger Løkke.

Han understreger, at de mange regerings- og statsledere ikke er kommet for at tale men for at handle, understreger statsministeren.

"Vi kan forandre, og vi skal forandre," siger den danske statsminister, der opfordrer alle forhandlere til at lægge sig i selen for at opnår en ambitiøs klimaaftale i "Hopenhagen".

Intet flaskevand eller souvenirs

Lars Løkke Rasmussen gjorde i sin tale desuden de delegerede opmærksomme på, at der ikke vil være flaskevand på bordene under konferencen, men derimod vand fra hanen.

Samtidig må de mange delegere kigge forgæves i materialet efter en souvenir fra Danmark.

I stedet kan de glæde sig over, at pengene til de traditionelle konferencegaver er gået til 11 legater til klimastuderende fra hele verden.