Nyheder

Klima er den nye atombombe

Den megen snak om klimaproblemer og lurende katastrofer får nu børnepsy-kologer til at advare mod at skabe en klimafrygt hos børn på linje med 70'ernes frygt for atomkrig. Det skriver Nordjyske Stiftstidende og Fyens Stiftstidende.

"Hele klimadebatten kan godt sammenlig-nes med snakken om den kolde krig. Forestillingen kører derud af, og al den snak om den fare, vi er i og trus-len om, at vores huse kommer under vand, er med til at skabe angst hos børn," siger børnepsykolog og næstfor-mand i Børnerådet, Ole Kyed.

Vi skaber angst og koldkrigsstemning

Børnepsykolog Margrethe Brun Hansen er enig.

"Det er helt fint at lære børn, at vi skal passe godt på vores jord, men vi er ved at have skabt sådan en koldkrigsstemning af, at det er dit ansvar, og lever vi nu også i morgen. Det er en ny angst, man sår i børn, og der skal vi voksne jo beskytte og signalere, at vi har styr på det," siger hun.

Jorden har "ondt i maven"

I øjeblikket rejser 100 unge klimaambassadører for eksempel rundt i landets 4.-6. klasser for at fortælle børnene om jordens klimaproblemer forud for Klimatopmødet i december.

'Helt uansvarligt', mener Venstres Søren Pind, der har hæftet sig ved formuleringer som, at jorden "græder" og har "ondt i maven".

"Når man har oplevet 70'erne, hvor vi blev skræmt fra vid og sans med atomkrig og at ressourcerne ville slippe op, så stritter hårene i alle retninger, når jeg oplever det her," siger han til de to Stiftstidender.

SF: Lav en fælles strategi

Hos SF efterlyser Pernille Vigsø Bagge en national strategi for, hvordan klimaundervisning gribes an i undervisningen ligesom eksempelvis Tyskland og Frankrig har gjort.

"Så kunne man nøje tilrettelægge det, efter hvordan de små og de store elever kan håndtere det, så det ikke bliver sådan noget ups hovsa og tilfældige indsatser. Al god undervisning kræver sin forberedelse, og at man har gennemtænkt hvad man vil med det," siger hun.

Martin Lidegaard, direktør i den grønne tænketank Concito, som står bag klimaambassadørerne, pointerer, at deres indsats netop er lagt an på humor og løsninger i stedet for dommedagsprofetier.