Nyheder

Viljen skal skabe klimasucces

Den bliver ikke juridisk. I hvert fald ikke i første omgang. Til gengæld skal den være både omfattende, politisk og forpligtende. Det er forventningerne til en ny global klimaaftale, efter at klima- og energiminister Connie Hedegaard (K) har sat punktum for det sidste formøde før FN's klimatopmøde i København om få uger. Hun siger:

"Det er bestemt ikke vores hensigt at levere en halv aftale. Det er vores meget klare plan at levere svar på alle de vigtige elementer og få et mandat til en snarlig deadline, hvor vi kan give alt dette juridisk form."

Betydelige fremskridt

Hun har netop været vært for flere end 40 af verdens miljøministre, som var i Danmark til de sidste uformelle forhandlinger før topmødet i december.

Og den danske minister er ikke i tvivl: Der blev gjort betydelige fremskridt.

"Hele stemningen bygger nu på, at vi skal stå sammen i stedet for at stå og råbe ad hinanden. Der er sket store fremskridt i den måde, vi diskuterer tingene på, lyder det fra ministeren.

København som vendepunkt

Også FN's klimachef, Yvo de Boer, har bidt mærke i, at ministrene har signaleret "en meget stærk vilje til at gøre København til et vendepunkt".

"Vi taler stadig om en Københavnaftale, vi ved bare endnu ikke, hvornår den skal gøres juridisk bindende," siger han.

Både Hedegaard og de Boer fremhæver dog også, at der stadig er lang vej igen, før verdens ledere kan nå til enighed om en politisk aftale i København.

"Nu skal vi have den politiske ramme på plads, og landene skal levere på alle de vigtige elementer i en klimaaftale. En halv aftale er ingen aftale, understreger Connie Hedegaard.