Nyheder

Skovflåten kan nu koste dig livet

Danmarks farligste dyr er blevet endnu farligere. Skovflåten kan nu også på Sjælland overføre den potentielt døde-lige TBE-virus - centraleuropæisk hjer-nebetændelse. Det skriver Politiken.

Foreløbig har en skovarbejder og en medarbejder i en skovbørnehave været syge i månedsvis, og to hunde er døde som følge af hjernebetændelsen. Hidtil har danske skovflåter uden for Born-holm kun gjort mennesker og dyr syge af borrelia - en mildere sygdom, der typisk først overføres, hvis flåten får lov til at sidde i et døgns tid, og som kan slås ned med penicillin.

"Men TBE-virus overføres på få minutter. Den kan ikke behandles. Og man kan dø af den," påpeger Anders Fomsgaard, overlæge og leder af virusforskningen på Statens Serum Institut.

Som andre TBE-eksperter råder Fomsgaard derfor danskerne til at beskytte sig mod flåtbid: Om sommeren bør man tage lange bukser og støvler på - og kun gå ind i kratlignende områder, hvis det er nødvendigt.

Skovarbejdere, jægere og andre, der bruger de sjællandske skove intensivt, bør lade sig vaccinere - medmindre der er tale om børn på under 6-7 år, som sygdommen ikke rigtig bider på.

TBE-virus har været øst og syd for os i årtier, især i Baltikum er man hårdt ramt, ifølge epidemiolog Rene Bødker fra Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet. Risikoen vil stige i takt med, at vores vintre bliver endnu mildere og fugtigere, og forårene endnu varmere. Altså når vi i løbet af få årtier får et klima, som ligner Estlands, Letlands og Litauens. Ifølge international forskning har Baltikum i øjeblikket noget nær ideelt klima for udvikling af TBE-virus hos skovflåter, og i modsætning til Østrig har man ikke råd til at tilbyde vaccine til hele befolkningen.