Fandt beviset: Odin havde to ravne

For første gang nogensinde er der fundet en figur af asernes øverste gud Odin, siddende på sin trone med ravnene Hugin og Munin, skriver DAGBLADET Roskilde.

Og det er en nordisk verdenssensation, fordi myten om ravnene, der flyver ud i hele verden for at vende hjem igen og fortælle om, hvad de har set, udelukkende kendes fra sagaerne.

Roskilde Museum kunne i går eftermiddag præsenterer den lille, men meget detaljerede sølvfigur på bare to centimeter

"Det er ikke størrelsen, det kommer an på," smilede dyrlæge og amatørarkæolog Tommy Olesen, der med sin metaldetektor stødte på figuren i Gl. Lejre sydvest for Roskilde.

Begejstret museumsdirektør

Museumsinspektør Tom Christensen, der har ledet de arkæologiske Lejre-udgravninger de sidste 20 år, har stadig svært ved at få armene ned:

"I det øjeblik, jeg så figuren, vidste jeg, vi havde en sensation. Der eksisterer simpelthen ikke sådan en fremstilling af Odin som hersker på tronen, eller højsædet, som det hed på vikingesprog. Det er Odin som hersker og ikke kriger, vi ser her. Og hermed bekræftes det, der står i sagaerne om Odin. Her er beviset! Det er fantastisk," siger Tom Christensen.

Figuren stammer efter alt at dømme fra ca. år 900. Staben på Roskilde Museum lægger især vægt på findestedet. Lejre er i middelalderens krønike- og sagalitteratur kendt som danernes første sagnomspundne kongesæde. Og fundet af Odin-figuren underbygger forestillingerne om Lejre som en kongelig lokalitet.