UndgĂĄ influenza - spis D-vitamin og dyrk solen

Solskin og D-vitamin beskytter din krop mod influenza og forkølelse. Ifølge flere læger og sundheds-eksperter er der ingen grund til at lade sig vaccinere mod Influenza A(H1N1), også kaldet svineinfluenza. Få i stedet masser af sol eller sørg for at spise mad med stort indhold af D-vitaminer eller spis vitaminpiller.

Sundhedsstyrelsen kunne i dag på et pressemøde fortælle at Influenza A(H1N1) er ved at udvikle sig til en epidemi. Samtidig måtte Sundhedsstyrelsen erkende, at selvom vaccinationen mod Influenza A(H1N1) er i fuld gang, vil de sidste personer i risikogrupperne ikke blive vaccineret før januar eller februar, hvor epidemien sandsynligvis vil være overstået.

Ingen grund til panik

Men måske er der slet ingen grund til panik, hvis du ikke har udsigt til at skulle vaccineres, eller hvis du synes, der går for lang tid. Sørg blot for at få masser af D-vitamin.

Den største kilde til D-vitamin er solens stråler, der får kroppen til selv at producere D-vitamin. Men når der som på denne tid af året kan gå dage i mellem et lille solstrejf, kan man i stedet spise især fed fisk, der har et stort indhold af vitaminet, eller supplere med en daglig D-vitaminpille.

D-vitamin er kroppens ven

D-vitaminets gavnlige effekt på kroppens immunforsvar har længe været kendt. For to år siden skrev fagbladet Ingeniøren om amerikanske forskere, der havde fundet ud af at mangel på D-vitamin er den altoverskyggende årsag til kræft. Men D-vitamin formodes også at kunne forebygge andre sygdomme som sklerose, sukkersyge, knogleskørhed og influenza.

D-vitamin gør immunforsvaret klogere

I USA har lægen John Cannel i mange år haft en teori om sammenhængen mellem indtagelse D-vitamin og risikoen for at blive smittet med influenza. For et par år siden blev Atascadero State Hospital ramt af en slem omgang influenza. Men ingen af de 30 patienter, som John Cannel tilså, blev smittet med influenzaen, og de havde alle fået store doser af D-vitamin.

"For over 100 år siden opdagede læger at sollys var gavnligt for tuberkulosepatienter, så der er ikke noget nyt i at D-vitamin, som dannes af solen, virker styrkende på kroppens immunforsvar," fortæller John Cannel.

"D-vitamin gør ikke kroppens immunforsvar stærkere, men klogere," forklarer John Cannel. Normalt risikerer en patient at immunforsvaret så at sige går amok og overreagerer på indtrængende virus. Det kan medføre betændelsestilstande i kroppen og resultere i vand i lungerne, der kan være dødeligt. Men D-vitaminet gør at kroppens immunforsvar er i stand til at indkapsle et virus og neutralisere det, i stedet for at prøve at ødelægge det.

Teorien om D-vitaminets gavnlige effekt på kroppens immunforsvar hænger godt sammen med at der kun ses meget få influenzaudbrud i sommerhalvåret. Og influenzatilfældene øges i takt med at der bliver færre solskinstimer i løbet af efteråret.

John Cannel advarer dog mod at tro at D-vitamin er selve kuren mod influenza og forkølelse, men D-vitamin er et stærkt våben mod disse sygdomme, slår Cannel fast.

D-vitamin

D-vitamin benævnes enten i µg (mikrogram) eller i Internationale Enheder IE.

Du kan omregne fra mikrogram til IE ved at gange med 40:

- 5 mikrogram svarer til 200 IE - 10 mikrogram svarer til 400 IE

God nattesøvn og D-vitamin holder influenza væk

Den danske læge og akupunktør Kurt Lindekilde har dette råd for at undgå at blive smitte med influenza: "Sørg for god nattesøvn, spis sundt og varieret, gerne biodynamisk eller økologisk, husk D3 vitamin svarende til 3000-4000 i.e"

D-vitamin findes især i fede fisk, hvad enten det er fersk, røget eller på konserves. Fede fisk er for eksempel sild, laks, sardin og makrel. Klik på linkboksen her til højre for at se, hvor meget D-vitamin de enkelte fødevarer indeholder.