Sundhedsstyrelsen: "Svært at give gravide råd"

"Er De forvirret? Så se med i næste afsnit af Skum." Sådan sluttede alle afsnit af den populære soap opera, der blev vist i tv i 80'erne.

Mange af Danmarks 45.000 gravide har i løbet af efteråret også været forvirret og fulgt spændt med i de næste afsnit af Sundhedsstyrelsen anbefalinger af hvem, der skulle vaccineres mod Influenza A(H1N1).

I dag gjorde Sundhedsstyrelsen på et pressemøde så status over udviklingen af Influenza A(H1N1), kaldet svineinfluenza. På pressemødet erkendte Else Smith, der er chef for Sundhedsstyrelsens center for forebyggelse, at Sundhedsstyrelsen har haft svært med at finde ud af om alle gravide skulle tilbydes vaccine eller ej.

"Det har jo hele tiden været det vanskeligste at komme med det aller bedste råd omkring graviditet," sagde Else Smith.

Siden sommer har Sundhedsstyrelsen skiftet holdning fire gange om hvorvidt alle gravide eller kun de gravide, der led af en kroniske sygdom skulle vaccineres mod svineinfluenza.

Og rigtig mange gravide har i løbet af efteråret været forvirret om de skulle vaccineres eller ej. Det har de praktiserende læge også været. Det fortalte Else Smith på dagens pressemøde: "Hvis man i øvrigt er rask, hvor stor risiko er der så ved det at være gravid? Det er et af de spørgsmål som vores hotline er blevet bombarderet med både fra læger og gravide"

Gravide har øget risiko for komplikationer

Ifølge Else Smith har raske gravide en øget risiko for at blive alvorligt syge og derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen i dag alle gravide til at blive vaccineret.

"Alt tyder på at en rask gravid har måske to til tre gange forøget risiko for at få komplikationer til influenza. Men stadigvæk er risikoen for at blive alvorlig syg meget, meget lille, så det er altså en øgning på en meget lille faktor," sagde Else Smith. Med andre ord så har raske personer en meget lille risiko for at blive alvorligt syg af svineinfluenza, mens raske gravide har en meget lille risiko gange tre.

Else Smith sluttede af med at slå fast at der ikke overhovedet ikke er noget der tyder på at der er nogen risiko for gravide ved at blive vaccineret og der er ingen mistanker om at vaccinen skulle kunne give misdannelser.

Et forvirrende efterår

Hvis der stadig er gravide, som efter dagens pressemøde er i tvivl om de skal lade sig vaccinere eller ej, er der ikke noget at sige til det.

Allerede den 30. juli meddelte Sundhedsstyrelsen at gravide ikke har større risiko end andre for at blive smittet med den nye influenza H1N1, men hvis de først bliver smittet har de lidt større risiko for komplikationer.

Små tre uger senere kommer Sundhedsstyrelsen den 19. august med den første anbefaling af, hvem der skal vaccineres. Ud over folk med kroniske lidelse og ansatte i sundhedsvæsnet skal alle gravide også tilbydes vaccinen. "Der er kommet mere forskning og flere undersøgelser nu, så vi er blevet klogere på, hvordan og hvem den nye influenza rammer," sagde Jesper Fisker, direk­tør i Sundhedsstyrelsen, der fortsatte: "Det er blevet besluttet, at gravide i 2. og 3. trimester tilhører en risiko­gruppe, som er særligt udsat. Derfor skal gravide tilbydes vaccine, når den kommer."

Den 10. september oplyste Else Smith til nyhederne.tv2.dk at Sunhedsstyrelsen var af den holdning at de raske gravide næppe skulle vaccineres alligevel. "Vi tager endelig stilling til, om de gravide skal vaccineres, når vaccinen er ved at være klar. Der kan komme ny viden, men ud fra hvad vi ved lige nu, skal de gravide ikke vaccineres," sagde Else Smith.

Den 29. september kommer så Sundhedsstyrelsens plan for, hvem der skal vaccineres. Nu hedder det at kun de gravide, der i forvejen tilhører risikogruppen af folk med kroniske sygdomme skal vaccineres. Raske gravide anbefales som udgangspunkt ikke vaccination, men kan vaccineres efter individuel vurdering hos egen læge.

Disse anbefalinger blev justeret den 23. oktober. "Alle raske gravide i andet og tredje trimester vil blive tilbudt vacci­nen, hvis de ønsker det, " lød det nu fra Sundhedsstyrelsen. Og Else Smith forklarede: "Vi bliver næsten dagligt klogere på det her virus. Vi har samlet så megen viden op, vi overhovedet har kunnet, dels er der noget med timingen, dels er der nogle nye data."