"Vaccine er fuldstændig godkendt"

Producenten bag vaccinen mod influenza A har fraskrevet sig ansvaret for er-statning ved eventuelle bivirkninger. Det er en gammel historie, siger den administrerende direktør i Statens Se-rum Institut, Nils Strandberg Pedersen til TV 2.

"Vaccinen er blevet godkendt af læge-middelmyndighederne i Europa. Det er en fuldstændig godkendt vaccine. Dan-skere, der får bivirkninger, vil kunne få erstatning gennem patientforsik-ringen, der er finansieret af den danske stat," siger Nils Strandberg Pedersen.

Det er dermed regeringen, der kommer til at stå med regningen, hvis der opstår uventede bivirkninger af vaccinen og efterfølgende erstatningskrav.

Købt inden vaccine var udviklet

Nils Strandberg Pedersen siger desuden, at aftalen med den britiske medicinalkoncern GlaxoSmithKline - der står bag Pandemrix-vaccinen, som Danmark har købt - blev indgået, før vaccinen overhovedet var udviklet.

"På det tidspunkt var der ikke nogen, der kendte vaccinen eller bivirkningerne. Det gør vi heldigvis i dag. Skulle der opstå uventede bivirkninger, så kan man få erstatning," siger Nils Strandberg Pedersen til TV 2.