Nyheder

"Vi står fast på H1N1-vaccine"

Sundhedsstyrelsen er nu helt klar i mælet, når det gælder vaccinen mod influenza A: Gravide, ældre og børn skal vaccineres mod influenza A - også selv om blandt andet Schweiz har valgt ikke at vaccinere denne gruppe, fordi man ikke kender alle bivirkningerne af vaccinen.

"Personer i risikogruppen har 30-40 procent større risiko for at blive alvorlige syge, og dermed også større risiko for at dø - det er den risikoafvejning, der fører til, at vi anbefaler, at man bliver vaccineret - og det holder vi helt klart fast i," siger forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen Else Smith til TV 2 efter kritik fra flere eksperter.

Men Sundhedsstyrelsen har ikke hele tiden holdt fast i sine anbefalinger - tværtimod: Fire gange har Sundhedsstyrelsen blandt andet ændret holdning til, hvorvidt gravide er en del af risikogruppen og dermed skulle tilbydes vaccinen.

Det viser en gennemgang af blandt andet pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen, som nyhederne.tv2.dk har gennemgået.

Skal - skal ikke

I dag anbefaler Sundhedsstyrelsen således at alle gravide i 2. og 3. semester skal blive tilbudt vaccinen - det var også udmeldingen i august måned.

Men i starten af september udtalte Else Smith til TV 2, at gravide næppe ville blive tilbudt vaccinen, fordi ulemperne ved vaccinen var større end fordelene.

20 dage senere, da vaccineplanen blev offentliggjort, lød anbefalingerne, at det kun var syge gravide, der ville blive tilbudt vaccinen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen i dag. Else Smith har dog tidligere udtalt til nyhederne.tv2.dk:

"Vi svarer på spørgsmål ud fra det, vi ved lige nu - fire uger senere giver vi måske ikke det samme svar. Det er ikke fordi vi skifter mening, men fordi verden bliver klogere."

Fra to stik til ét stik

På samme måde har Sundhedsstyrelsen også ændret dens anbefalinger, når det gælder antallet af vaccinationer.

For mens flere lande længe har valgt kun at vaccinere mod influenza A én gang - fordi bivirkninger ved to vaccinationer ikke er undersøgt til bunds - ændrede Sundhedsstyrelsen kun for nylig dens anbefalinger.

Risikogruppen skal dog stadig vaccineres to gange.

Influenza A - dag for dag

Næsten præcis seks måneder efter det første tilfælde af influenza A blev registreret i Danmark, begyndte de praktiserende læger at vaccinere de første danskere i risikogruppen. Se tidsforløbet her:

23. oktober - anbefaling bliver ændret

Sundhedsstyrelsen justerer på dets anbefalinger for H1N1-vaccinen:

  • Alle raske gravide i 2. og 3. semester bliver nu tilbudt vaccinen
  • Aldersgrænsen for vaccinationen af børn i risikogruppen bliver sat ned til 6 måneder
  • Raske skal kun vaccineres én gang mod to gange før

9. oktober - ét stik i udlandet, to i Danmark

Bl.a. i Tyskland, Italien, USA og Australien anbefaler sundhedsstyrelsen kun, at borgerne bliver vaccineret én gang i stedet for to, fordi man ikke kender alle bivirkningerne ved to influenza-stik.

I Danmark har man valgt at følge Det Europæiske Lægemiddelagentur, siger forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen Else Smith.

1. oktober - ny vejledning til læger

Ny vejledning til de praktiserende læger - man anses for at være smittefri, når man har været feberfri og i øvrigt rask i et døgn. Afløser vejledning af 15. juli 2009

29. september - vaccineplan klar

Planen for, hvem der skal vaccineres mod influenza A ligger klar. Modsat tidligere udmeldinger er det kun syge gravide, der bliver tilbudt vaccinen. Alle skal vaccineres to gange.

25. september - vaccine bliver godkendt

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMEA) anbefaler EU-Kommissionen at udstede tilladelser til markedsføring af to vacciner mod influenza A, herunder Pandemrix, som Danmark har købt.

10. september - danskerne siger nej

Til nyhederne.tv2.dk oplyser forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen, Else Smith, at gravide næppe bliver tilbudt at blive vaccineret mod influenza A, fordi ulemperne, herunder blandt andet bivirkningerne, ved vaccinen er større end fordelen.

En meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 | NYHEDERNE viser at næsten tre ud af fire danskere ikke ønsker at blive vaccineret mod influenza A.

4. september - arbejdsgruppe er færdig

Arbejdsgruppen vedrørende H1N1-vaccinen har sit sidste møde om dens indstilling af, hvilke personer, der bør blive vaccineret.

31. august - WHO-rapport

WHO beskriver i en ny rapport de hidtidige erfaringer med influenza A:

  • H1N1 er den mest udbredte influenza-form i det meste af verden
  • Den nordlige halvkugle skal forberede sig på epidemi
  • H1N1 har givet flere tilfælde af alvorlig sygdom - også hos raske og unge mennesker

20. august - gravide tilbydes Tamiflu

Gravide i 2. og 3. trimester har en let øget risiko for at få komplikationer, hvis de får influenza A. Derfor bliver de gravide inkluderet i risikogruppen og vil få tilbhudt behandling med Tamilflu, hvis de bliver smittet.

19. august - gravide skal vaccineres

Sundhedsstyrelsen oplyser, at gravide i 2. og 3. trimester tilhører den risikogruppe, som er særlig udsat, og at de gravide derfor skal tilbydes vaccinen, når den kommer.

30. juli - gravide har ikke større risiko

Sundhedsstyrelsen melder ud, at gravide ikke har større risiko end andre for at blive smittet med den nye influenza H1N1, men hvis de først bliver smittet har de lidt større risiko for komplikationer.

6. juli - ændrer strategi

Sundhedsstyrelsen ændrer strategi - indsatsen koncentreres om forebyggende behandling og behandling af de personer, der er i risikogruppen. Baggrunden er, at der er konstateret smittespredning i Danmark.

29. juni - resistens over for Tamiflu

Det første tilfælde af resistens overfor Tamiflu i virus hos en patient med influenza A er fundet i Danmark. Det er det første påviste tilfælde i verden. Sundhedsstyrelsen vurderer, at der ikke er grund til at ændre anbefalingerne for brugen af Tamiflu.

22. juni - SAS-fly tilbageholdes

Et SAS-fly fra New York blev holdt tilbage ved gaten i kortere tid, fordi en passager om bord var mistænkt for at være smittet med H1N1

11. juni - WHO hæver pandemi-niveau

WHO opgraderer influenza A-situationen til pandemifase 6, fordi smitten spreder sig fra person til person på flere kontinenter. Det danske beredskab forbliver uændret.

6. juni - 2. tilfælde konstateret

En person bliver testet positiv for smitte med influenza A. Det er den anden person, der er blevet smittet med influenza A i Danmark.

18. maj - rejs bare til Mexico

Sundhedsstyrelsen vurderer, at der ikke længere er grundlag for at fraråde rejser til Mexico.

4. maj - ikke særlig smitsomt

Sundhedsstyrelsen vurderer, at influenza A er et nyt virus, der aktuelt ikke er særlig smitsomt.

1. maj - første dansker smittes

Det første tilfælde af influenza A bliver konstateret i Danmark - smittede borger er blevet smittet i New York.