Nyheder

Overtrådte ikke tavshedspligten

Den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack har i sin omstridte jægerbog ikke videregivet oplysninger, der overtræder hans tavshedspligt. Det vurderede Hærens Operative Kommando (HOK) i et opsigtsvækkende internt dokument 10. september til Forsvars-kommandoen - dagen efter at Forsvars-ministeriet og forsvars-ledelsen fik kendskab til bogen, skriver Politiken.

HOK skriver, at Thomas Rathsack kun har overtrådt sin tavshedspligt "i for-hold til den sikkerhedsbriefing, han har modtaget ved tiltrædelse i Jægerkorpset".

Overtrædelsen gælder ikke i forhold til bogens indhold.

"Der er dog ikke særlige enkeltpassagerer eller faktuelle oplysninger i bogen, der overtræder tavshedspligten", fremhæves det i dokumentet, skriver Politiken.

Så bort fra HOK's vurdering

Ifølge dokumentet er HOK kun usikker på, om Rathsacks beskrivelse i bogen af en britisk øvelse kan være en overtrædelse af tavshedspligten. Der er derfor ingen anbefaling af hverken tjenstlige eller retslige skridt over for Thomas Rathsack i det interne dokument. Alligevel valgte Forsvarskommandoen at se bort fra HOK's vurdering.

HOK's interne dokument styrker Thomas Rathsack i en eventuel kommende retssag. Hans advokat Gunnar Homann ønsker dog ikke at kommentere de nye oplysninger.

Gavner Rathsack

I forhold til Rathsacks afskedigelsessag i forsvaret vurderer Rathsacks fagforeningsformand, Jesper K. Hansen fra Centralforeningen af Stampersonel, at dokumentet gavner den tidligere jægersoldat.

"Det glæder mig, at det kan stille Thomas Rathsack bedre i den afskedigelsessag, der kører. HOK's holdning må understøtte hans sag"," siger Jesper K. Hansen til Politiken.