Nyheder

Putin takker for dansk ja

Ruslands premierminister, Vladimir Putin, takker Danmark for "en pragmatisk beslutning" om at tillade, at den omstridte gasledning Nord Stream føres gennem dansk farvand i Østersøen.

Det siger Putin under statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) besøg hos sin russiske kollega i Moskva i dag.

"Der er tale om et infrastruktur-projekt af særlig interesse for os, og jeg er taknemmelig for den danske regerings tilsagnsiger Putin på et fælles pressemøde med Lars Løkke.

"Jeg betragter det som et eksempel på en afbalanceret, ikke-politiseret tilgang til løsning af energispørgsmål i Europa," fortsætter han.

Kritikere siger, at gasledningen, der skal føres i land i Tyskland, vil få betydelige sikkerhedspolitiske konsekvenser. Polen og de tre baltiske lande frygter, at Moskva vil bruge gassen som politisk våben, i og med at den russiske gas i fremtiden kan føres uden om deres nationale territorier.

På et direkte spørgsmål bekræfter Putin, at det danske ja har forbedret forholdet mellem de to lande efter et par års afkøling som følge af Sakajev-sagen.

Lars Løkke Rasmussen afviser imidlertid, at den danske godkendelse er givet af politiske hensyn. Der er alene tale om en myndighedsafgørelse, som Energistyrelsen har truffet efter de gældende regler," siger han.

Og lovgivningen forpligter Danmark til at tillade sådanne projekter, hvis de ikke er i strid med dansk eller international lov, anfører statsministeren.