Nyheder

Vejen banet for Lissabon-traktaten

På et topmøde i Bruxelles er stats- og regeringscheferne fra de 27 EU-lande blevet enige om at give Tjekkiet en undtagelse for EU's charter for borger-rettigheder, som er en del af den nye traktat. Dermed håber EU-lederne, at Tjekkiet, som det sidste land i unionen, vil være klar til at godkende traktaten i løbet af få uger.

EU-lederne brød ud i klapsalver, da det lykkedes at nå til enighed. Forin-den var gået flere timers forhandlin-ger mellem Slovakiet, Ungarn, Østrig og Tyskland, som alle havde indvendinger mod det tjekkiske krav.

Løkke: Det er meget positivt

Tjekkiets EU-skeptiske præsident, Vaclav Klaus, forlangte tidligere på måneden en undtagelse for borgerrettighederne, hvis han skulle godkende traktaten. Ifølge Klaus kunne tyskere og ungarere, som blev fordrevet fra det daværende Tjekkoslovakiet efter Anden Verdenskrig, forlange deres ejendomme tilbage med hjælp fra charteret.

EU må stadig vente på den tjekkiske forfatningsdomstol, som i næste uge vil afgøre om Lissabontraktaten er i overensstemmelse med den tjekkiske forfatning.

Hvis det som ventet bliver et positivt svar, håber EU, at Klaus vil fatte kuglepennen og underskrive traktaten hurtigst muligt.

"Det er meget meget positivt. For det er en meget lang rejse, som nu kommer til ende," siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om EU's løsning på den tjekkiske modstand mod Lissabontraktaten.