Nyheder

Hausgaard og co. må lade Løkke gå

Sangeren Niels Hausgaard og 37 andre danskere får ikke lov at sagsøge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) for brud på grundloven.

Sangeren og en gruppe andre sagsøgere mener, at det er et brud på grundloven, at Folketinget godkendte Lissabontraktaten uden folkeafstemning.

Men de savner retlig interesse i at sagsøge statsministeren og udenrigsministeren, fastslår Østre Landsret. Sagsøgerne anker nu Landsrettens dom til Højesteret.

"Sagen ankes til Højesteret. Vi prøver at få sagen for så hurtigt som muligt. Jeg tror, at hele retssystemet er bevidst om, at hvis det først kommer om flere år, så er det post festum (for sent)," siger Ole Krarup.

Søger fri proces igen

Sagsøgerne søger fri proces ved Højesteret, ligesom de havde ved Østre Landsret. Desuden regner Ole Krarup med at procedere sagen ved Højesteret sammen med advokat Karen Dyekjær Hansen. De førte også grundlovssagen om Maastricht-traktaten, som Højesteret i april 1998 enstemmigt frifandt daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for at bryde grundloven ved at underskrive traktaten.

Sagsøgerne mener, at Lissabontraktaten er så vidtgående, at den skal til folkeafstemning.