Skib er 7 m for højt til Storebælt

På lørdag sker det umulige: Verdens største cruiseskib, det 72 meter høje Oasis of the Seas, skal sejle under Storebæltsbroen, som har en sejlhøjde på 65 meter.

Det kan blandt andet lade sig gøre, fordi Oasis of the Seas har skorstene, der kan sænkes - såkaldte teleskopskor-stene - og dermed kan gøre skibet 6,15 meter lavere. De resterende 85 cm, som skibet mangler for at kunne komme und-er Storebæltsbroen, blive klaret ved hjælp af lavvande, og at skibet sejler for fuld blus.

Når skibet sejler med høj fart, sætter det sig nemlig dybere i søen og øger dermed afstanden til broen yderligere. Til sammen gør alle tre ting, at der gerne skulle 1,5 meter afstand mellem skibet og broen, når Oasis of the Seas sejler under på lørdag klokken 21.30.

Om bord på skibet er der blandt andet en park med rigtige træer kaldt Central Park med en cafe - Central Park Cafe. Der er desuden 32 forskellige muligheder for indlogering, herunder en royal suite i to etager.

Skal kun under broen én gang

Skibet er bygget i Finland og sætter på tordag kurs mod Fort Lauderdale i Florida - og skibet er specielt designet til at kunne sejle under Storebæltsbroen:

"Lørdag er sikkert den første og eneste gang, at skorstenene på Oasis of the Seas sænkes og hæves igen. Der er nok ingen andre som har måttet investere så meget for at komme under Storebælt én eneste gang," siger Roar Meidal, der er administrerende direktør i Royal Caribbean Cruises Ltd. i Norden.

Han tilføjer:

"Samtidig er der nok mange som ville have givet meget for at kunne stå på 16. dæk, når skibet sejler under Storebæltsbroen."

Klokken 21.30 på lørdag vil samtlige lys på skibet være tændt, så skibet er godt belyst - også Storebæltsbroen vil være fuldt belyst.

Det har kostet 12 millioner kroner at konstruere teleskopskorstenene.