Er du fed, er du ikke alene

Hver sjette dansker vil være svært overvægtig i 2020, hvis vi fortsætter med at leve, som vi har gjort siden 1987, skriver Foodculture. Det viser en opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der har fremskrevet udviklingen i andelen af svært overvægtige - Body Mass Index (BMI) på 30 eller derover.

Beregn dit BMI

Du kan udregne dit BMI ved at dividere din vægt i kg. med højde gange højde i meter.

Eksempel:

87 kg / (1,85 m x 1,85 m) = BMI på 25,6

I 1987 havde blot 6,2 pct. af mændene og 5,9 pct. af kvinderne et BMI over 30. Det tal var i 2005 steget til 11,5 pct. af mændene og 10,8 pct. af kvinderne - næsten dobbelt så mange for begge køn.

På baggrund af udviklingen, og når der tages højde for den fremtidige aldersfordeling i befolkningen, forventes15,7 pct. svært overvægtige mænd og 14,9 pct. kvinder i 2020.

Minister: Kurven skal knækkes

Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen er bevidst om de udfordringer, livet som svært overvægtig har og mener grundlæggende, at udviklingen skal vendes.

"Som svært overvægtig bliver ens livskvalitet forringet bid for bid efter salamimetoden. Sygdomme som diabetes, hjertekarsygdomme og slidgigt går således hånd i hånd med svær overvægt. Derfor skal vi knække kurven over stærkt overvægtige," siger ministeren. Han fortsætter:

"Vi ønsker, at vi hver især tager ansvar for vores egen og vores nærmestes sundhed. Men vi vil også give en hjælpende hånd til dem, der har ekstra behov for støtte. Derfor indfører vi en mærkningsordning for sunde fødevarer, og derfor lægger vi en afgift på sukker og mættet fedt, så de usunde valg bliver de dyre valg.