Nyheder

Hæren ville tie jægerbogen ihjel

Video: Interview med den fungerende forsvarschef, Bjørn Bisserup, på TV 2 News.

Hverken jægerkorpset eller Hærens Operative Kommando (HOK) vurderede ifølge Politiken i første omgang, at Thomas Rathsacks omstridte bog 'Jæger - i krig med eliten' udgjorde en tilstrækkelig stor sikkerhedsrisiko til, at den burde stoppes. Tværtimod mente flere af de officerer, der er tættest på solda-ternes dagligdag i Afghanistan, at det ville være farlig-ere at gøre en sag ud af bogen, for-di der så ville komme unødig fokus på den.

Det viser en kortlægning af forløbet omkring jægerbogen, som Politiken har foretaget.

Den er lavet blandt andet på baggrund af flere højtstående militære kilder med indgående kendskab til sagen.

Ikke rigtig farlig

"Holdningen var, at den ikke var rigtig farlig. Man skal ikke være merkonom i medievidenskab for at kunne regne ud, at hvis vi gjorde en stor sag ud af det, så ville det øge sikkerhedsrisikoen for soldaterne endnu mere, end hvis vi bare lod som ingenting og lod det passere"," siger en centralt placeret militærkilde til Politiken.

Forløbet bliver bekræftet af den fungerende forsvarschef, Bjørn Bisserup.

"Det er rigtigt; deres (officerernes, red.) foreløbige vurdering var, at bogen godt kan få lov til at flyve. Vi havde i udgangspunktet ikke noget ønske om, at de her bøger skal stoppes, hvis de ikke er et problem. Og vi vidste godt, at det ikke ville blive en god mediesag"," siger han.

Bjørn Bisserup forklarer, at der blot var tale om en umiddelbar vurdering efter en hurtig gennemlæsning af 'Jæger - i krig med eliten'.

Han deltog ikke selv i det pågældende møde, men deltog i et efterfølgende møde om torsdagen den 10. september:

"Det er rigtig, at jeg ikke på det møde sagde, at der var andre længere nede i vores system, der mente, at der ikke var problemer med bogen," siger han til TV 2 News.

Ikke alvorlig nok

Det første afgørende møde foregik i Forsvarsministeriet 9. september - dagen før Jyllands-Posten som den første avis omtaler bogen.

"Det er rigtigt; deres (officerernes, red.) foreløbige vurdering var, at bogen godt kan få lov til at flyve. Vi havde i udgangspunktet ikke noget ønske om, at de her bøger skal stoppes, hvis de ikke er et problem. Og vi vidste godt, at det ikke ville blive en god mediesag"

Bjørn Bisserup, fungerende forsvarschef

Her vurderede jægerkorpsets chef, Michael Hyldgaard - og senere chefen for operationsdivisionen i HOK, Henrik Sommer - ifølge flere kilder, at der ganske vist var problematiske forhold i bogen, men at de ikke var alvorlige nok til at forhindre en udgivelse.

Samtidig oplyste de to officerer, at de fleste af oplysningerne i Thomas Rathsacks bog allerede kunne findes på internettet og i bøger udgivet af amerikanske og britiske specialstyrkesoldater.

Politikerne hørte ikke om debatten

De seneste uger har sagen omkring den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog udviklet sig til en af de største skandaler i forsvarets historie. Senest er det blevet afsløret, at forsvaret selv fabrikerede en arabisk oversættelse af bogen, som senere blev lækket til medierne.

Siden har forsvarschef Tim Sloth Jørgensen taget sin afsked, mens to ledende medarbejdere i Forsvarskommandoen er blevet suspenderet.

Lidt chokerende

ocialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, er oprørt over de nye oplysninger i sagen.

"Det er faktisk lidt chokerende. Vi har fået at vide, at der var en sikkerhedsrisiko ved denne her bog. Vi er aldrig blevet orienteret om, at de, der er tættere på det operative niveau, havde den modsatte vurdering"," siger John Dyrby Paulsen til Politiken. Han henviser til et orienteringsmøde i Forsvarsministeriet mellem forsvarsminister Søren Gade og partierne i forsvarsforligskredsen.

Mødet blev afholdt, allerede dagen efter at jægerkorpset og Forsvarskommandoen vurderede, at de ikke mente, at bogen udgjorde nogen sikkerhedsrisiko.

Bjørn Bisserup afviser imidlertid, at forsvarsminister Søren Gade eller nogle af hans embedsmænd har blandet sig i beslutningen om, at bogen skulle forbydes. Han siger derimod, at Forsvarskommandoen ændrede holdning, efter at flere militære afdelinger i forsvaret kom med deres indspark til bogen. Herunder Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Samtidig siger han, at ingen af politikerne i forsvarsforligskredsen spurgte ham, om der var officerer, der havde andre holdninger til bogen end den officielle.

"Hvis jeg var blevet spurgt, så havde jeg fortalt det, men jeg blev ikke spurgt om det. Det havde jeg da ikke haft noget problem med, og jeg vil heller ikke have problemer, hvis chefen for jægerkorpset i dag siger, at han er uenig i det"," siger Bjørn Bisserup til Politiken.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra chefen for jægerkorpset, mens Forsvarsministeriet ikke ønsker at kommentere sagen over for Politiken.