Nyheder

Kajs død splitter tv2.dk-brugerne

I søndags fulgte TV 2 Nyhederne den østjyske landmand Kaj Guldbech til livets ende.

Som uhelbredeligt syg kræftpatient havde Kaj taget en beslutning om at dø på den schweiziske klinik Dignitas, som hjælper døende med at dø. Aktiv dødshjælp er ikke tilladt i Danmark. Derfor måtte Kaj tage den lange tur gennem Europa til Schweiz.

Efter indslaget blev bragt, er der kommet næsten 300 indlæg i debatten på nyhederne.tv2.dk. De fleste mener, at aktiv dødshjælp bør være tilladt i Danmark.

En bruger, der kalder sig "jatilad" skriver:

"Har arbejdet over 30 år på hospitaler. Der har jeg oplevet, at mange siger "jeg vil ikke mere", de prøver at gemme medicin for at tage en stor mængde af gangen eller de hiver deres sonder ud igen og igen."

I det hele taget har mange ansatte i pleje- og sundhedssektoren givet deres mening til kende, da de ofte har problemstillingen tæt inde på livet.

En kvinde, der er ansat på et hospice i Århus skriver, at hospice er til for at give døende menneskers en værdig afslutning på livet. Derfor er hun modstander af aktiv dødshjælp.

"Selvfølgelig er der masser af sorg og lidelse undervejs, masser af ting, der er svære at bære, både for den uhelbredeligt syge og for de pårørende. Men mennesker vokser med situationen og på hospice udtrykker utrolig mange pårørende, hvor smuk og givende den sidste tid sammen har været - på trods af det svære."

Abort lovligt, aktiv dødshjælp ulovligt

Flere af brugerne mener, at Danmark har en dobbeltmoralsk lovgivning. Det skriver blandt andet brugeren "Ticani".

"Vi foretager aborter - altså vi tager et andet menneskes liv og de kan ikke engang selv bestemme. Nogle vil måske mene, at det er noget helt andet, da vi her taler om fostre. Men det er stadig et menneske vi tager livet af. Jeg er ikke modstander af aborter ... jeg er modstander af, at uhelbredelige mennesker ikke selv kan bestemme hvad de vil med deres liv."

Kun én dansker før Kaj Guldbech

Politikerne og de fleste læger er principielt imod aktiv dødshjælp. Det er de ganske enkelt fordi det ikke skal være tilladt at tage livet af et andet menneske. Brugeren "nfol" mener, at fortalerne for aktiv dødshjælp er unuancerede. Mange døende vil tværtimod sige ja pga. familien, mener han.

"Fortalerne for aflivning i denne debat er meget unuancerede. Man behøver ikke have smerter. Kun meget få mennesker kan ikke lindres. Lovgivningen stiller ingen grænser for lindring. Derfor er sammenligningen med, at vi jo afliver dyr helt hen i vejret. Er I klar over, at en betydende del af de, der indlægges på hospice for at dø, senere bliver udskrevet? Fordi de takket være hjælpen på hospice har fået mod på at leve den sidste tid udenfor! De (få) har fået den hjælp, som burde være alle døende til del."

Schweziske Dignitas oplyser til tv2.dk, at kun én dansker ud over Kaj Guldbech har fået hjælp til at dø på deres klinik i Schweiz. Mens 21 andre danskere er medlem af organisationen. Det er ikke nødvendigvis det samme som en venteliste, oplyser Dignitas' stifter, Ludvig Minelli, til tv2.dk.