Nyheder

Connie H. lægger pres på USA

Klimaminister Connie Hedegaard lægger fornyet pres på USA forud for FN's klimatopmøde i København til december.

Det sker, efter at den amerikanske præsidents klima- og energirådgiver kraftigt har nedtonet forventningerne til mødet i København.

"Hvis USA gerne vil have en ledende rolle i det 21. århundrede, så er der en forventning om, at de på den ene eller anden måde kan gå med her. Det ved de amerikanske politikere også godt," siger Connie Hedegaard til Ritzau.

I et interview med den amerikanske avis New York Times slår Barack Obamas klima- og energirådgiver, Carol Browner, fast, at det er usandsynligt, at den amerikanske præsident sætter sin underskrift på en ny amerikansk klimalov, inden topmødet indledes i København til december.

Fakta af klimaaftale

* I regi af FN's klimasekretariat forhandler embedsmænd fra alle lande på de sidste møder op til klimatopmødet i København:

- Bangkok 28. september til 9. oktober.

- Barcelona 2. til 6. november.

* Der bliver sandsynligvis holdt et formøde ("Præ-COP") til FN-topmødet, hvor 30-40 centrale lande inviteres til København i november.

* FN's klimatopmøde finder sted i København fra den 7. til den 18 december.

* Målet er at finde en afløser for Kyoto-aftalen, der udløber i 2012.

* Fattige lande vil i overensstemmelse med klimaforskere have de rige lande til at begrænse deres udledninger af CO2 med 25 til 40 procent i 2020 i forhold til 1990.

* EU vil gå op til 30 procents reduktion, hvis andre lande forpligter sig tilsvarende. Japan vil forpligte sig til 25 procent, mens USA er nede på fire procent.

* I 2050 skal de globale CO2-udledninger være reduceret med mindst 50 procent. De rige lande skal skære med op til 80 procent.

Det er første gang, at en højtstående amerikansk regeringsrådgiver melder så klart ud, at der ikke er de store chancer for, at Kongressen når at få loven på plads inden topmødet.

Har ikke opgivet op håbet

Klimaminister Connie Hedegaard har dog ikke opgivet håbet.

"Jeg er ikke spåkone. Jeg er politiker, men jeg talte i sidste uge i Washington og i New York med nogle af de mennesker, der arbejder allerhårdest for at presse det igennem Kongressen. Derfor ved jeg, at der gøres en kæmpe indsats af senatorer og af folk i det politiske spektrum i øvrigt. De gør, hvad de kan. De har også mærket - ikke mindst i løbet af de seneste par uger, hvor Japan, Indien og Kina begynder at flytte sig - at presset på USA ikke just er blevet mindre," siger hun.