Kommandør bag oversat jægerbog

Det var en medarbejder i Forsvaret, der oversatte den tidligere jægersol-dat Thomas Rathsacks bog 'Jæger - i krig' med eliten til arabisk, oplyser kilder i Forsvaret over for TV 2 NEWS.

Ifølge kilden vil forsvarsminister Søren Gade (V) orientere Folketingets forsvarsordførere om forløbet kl. 11, hvor han angiveligt også vil fortælle, at den pågældende er blevet fyret.

Ifølge Ritzau er det chefen for infor-matikafdelingen i Forsvarskommandoen Jesper Britze, som stod for at lave oversættelsen og vil blive fyret.

Et flertal i Folketinget bestående af oppositionen og Dansk Folkeparti gennemtvang i går en fornyet hasteundersøgelse af affæren, og forud for dagens orientering af forsvarsordførerne kræver Dansk Folkeparti fuldstændig klarhed over sagen.

"Vi må have vendt hver en sten," siger Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Ib Poulsen, før mødet i Forsvarsmini-steriet med Søren Gade.

"Nogen må jo mene at bogen er interessant for andre at læse"

Det var forsvarsminister Søren Gade (V), der selv fortalte pressen at Jæger - i krig med eliten kunne findes på internettet i en arabisk oversættelse.

Oplysningen kom som en henslængt bemærkning efter Søren Gade (V) havde orienteret Udenrigspolitisk Nævn om bogen den 24. september.

Søren Gade erklærede sig lørdag "fuldstændig stensikker" på, at den arabiske oversættelse af bogen ikke stammer fra forsvaret. Skulle det alligevel være tilfældet, vil det få konsekvenser for ministeren selv, sagde Søren Gade, da han var gæst i DR's talkshow Ugen Med Clement.

"Hvis det nu skulle vise sig at være rigtigt, så er jeg på vej ned i vandet, og det kan jeg garantere dig for, det er den (oversættelsen, red.) ikke," sagde forsvarsministeren.

Gade i farezonen

Da talkshow-værten Clement Kjærsgaard spurgte forsvarsministeren, hvem det vil få konsekvenser for, hvis det alligevel viser sig at være en kilde i forsvaret, som har lækket oversættelsen, var svaret klart:

"Far her," sagde Søren Gade, mens han pegede på sig selv.

Socialdemokraterne ser med største alvor på sagen, og partiets forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen, vil ikke udelukke, at det kan ende med, at Søren Gade må gå af som forsvarsminister.

"Det er for tidligt at sige, men det kan i yderste konsekvens blive resultatet," siger John Dyrby Paulsen.