Nyheder

Michelle: Hillary, Laura og Jackie i én

Den 46-årige Michella Obama har på ni måneder skrevet sig ind i den ameri-kanske historie som en stilsikker præsidentfrue, der har sin meningers mod og som ikke vil stå i skyggen af sin mand: USA's præsident Barack Obama.

På den måde er hun en blanding af USA's to foregående førstedamer - Hillary Clinton og Laura Bush. Det siger Inger Hunnerup Dalsgaard, der er lektor i amerikanske studier ved Århus Universitet:

"Hun er ikke nær så politisk som Hillary Clinton, det har hun fundet af, at det dur ikke så godt. Og så er hun måske mere spændende end Laura Bush - Michelle Obama har mere karisma og klæder sig meget mere interessant," siger hun.

Sammenlignes med Jackie Kennedy

Netop på grund af Michelle Obamas sans for mode er hun blevet sammenlignet med en anden populær præsidentfrue, nemlig John F. Kennedys kone Jacqueline Kennedy, der blev udråbt som datidens stilikon.

Ligesom Jackie Kennedy bruger Michelle Obama nemlig sine modeskabere og stilister meget bevidst til at skabe sin helt egen stil, hvor hun blander dyre mærker med tøj fra kædebutikker som f.eks. H&M.

Moderrolle i stedet for karrierekvinde

Laura Bush var i sine otte år i Det Hvide Hus én af de mere anonyme førstedamer, hvilket man næppe kan sige om Michelle Obama.

Men på trods af at Michelle Obama har en stor udstråling og nærmest ejer et rum, når hun træder ind i det, så minder hun alligevel også på mange områder om Laura Bush:

"Hun kan forekomme lidt konservativ. Hun har jo f.eks. taget moderrollen på sig i stedet for karriererollen, som hun havde," siger Inger Hunnerup Dalsgaard.

Har sat karriere på hold

Michelle Obama arbejdede som advokat i et advokatfirma i Chicago, da Barack Obama blev valgt som USA's præsident i november 2008.

Den karriere har hun sat på hold, mens hun i de - i hvert fald - næste fire år bakker op om sin mands præsidentembede.

"Det skuffer nogen, at hun ikke er den rollemodel, der fortsætter den karriere, hun havde, og i stedet dyrker sin have og passer sine børn, men det er bare en meget mere passende rolle for en førstedame," siger Inger Hunnerup Dalsgaard.

Michelle Obama gjorde det fra starten klart, at hendes opgave som førstedame først og fremmest består i at være mor for Obama-parrets to børn Sasha og Malia.

Forbillede for sorte kvinder

På ét område skiller Michelle Obama sig imidlertid ud fra samtlige andre præsidentfruer i USA's historie: Hun er et forbillede for sorte kvinder.

"Hun og hendes mand kommer fra en gruppe i Amerika, som normalt ikke har haft magten, og det har de så pludselig fået. Sorte kvinder - som ofte er ugifte og har børn, som de selv skal sørge - ser en kvinde, som har en høj uddannelse og er gift med en mand som er præsident. På den måde er hun et fantastisk stort forbillede for kvinder som har levet ulykkelige liv i generationer," siger TV 2's korrespondent Ulla Terkelsen.