Nyheder

Forsvaret undersøger bog-lækage

Sagen om den arabiske udgave af den om-stridte jægerbog truer med at udvikle sig til en regulær skandale for dansk forsvar, skriver B.T.

Højtstående ansatte i forsvarets IT-afdeling er nu af forsvaret selv under mistanke for at have "skabt" den ara--biske udgave af jægerbogen, der sidste onsdag endte hos BT og Danmarks Radio.

Teknikere, bistået af eksperter fra Forsvarets Efterretningstjeneste, har i løbet af dagen indsamlet en række computere fra ansatte i Forsvarskomman-doen og Forsvarsministeriet.

Intet fundet indtil videre

Indtil videre er det ikke, selv om Forsvarskommandoen selv begyndte arbejdet for flere dage siden, lykkedes at finde ét eneste spor på forsvarets computere eller de såkaldte "logfiler", hvor oplysninger om enkelte computeres bevægelse på nettet gemmes, der kan bekræfte Forsvarskommandoens påstand om, at den arabiske udgave af jægerbogen blev fundet på en internetside og derefter "hentet ned" af IT-afdelingen i Forsvarskommandoen.

En nøje gennemgang af computere hos de folk, der siger de har fundet den arabiske bog på nettet, har ikke kunnet bekræfte deres påstand: Computerne ser ikke ud til at have "besøgt" de pågældende sider.

Mistanken vokser

Det øger en voksende mistanke om, at forsvarets folk selv "har lavet" oversættelsen, siger flere centrale kilder til B.T.

Omvendt kan det onsdag aften fortsat ikke udelukkes, at spor dukker op, eller at de implicerede, når de torsdag udspørges om sagen, vil gøre gældende, at de fandt den arabiske bog ved at bruge deres private computere. Andre kilder i forsvaret, B.T. har talt med, siger da også, at det er "fuldstændigt uforståeligt", at IT-folk - uden aktier i den politiske sag - skulle fuske med bogen. "For hvorfor i alverden det," spørger en kilde.

Stuckert er tavs

Det står dog klart, at jægerbogen - eller muligvis kun mindre brudstykker på arabisk - har været tilgængelig på nettet allerede forrige mandag, men hvem, der har lagt teksten på nettet, er uvist.

To ansatte fra Forsvarskommandoen dog forklaret, at de har set den.

Gennemgangen af computere, der tilhører ansatte i Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen, skal også klarlægge, hvorvidt ansatte har lækket en word-fil med den arabiske tekst til B.T. og journalist Bent Stuckert i Danmarks Radio, der onsdag aften overfor B.T. bekræftede også at være i besiddelse af teksten.

"Men hvordan jeg har fået teksten, siger jeg ikke," siger Bent Stuckert.