Nyheder

Skandinaver er ikke fra Skandinavien

Nutidens skandinaver nedstammer slet ikke fra det jæger- og samlerfolk, der bosatte sig i Skandinavien i slutningen af den sidste istid, som man ellers hidtil har troet.

Derimod nedstammer nutidens skandina-ver fra en befolkning, som ankom meget senere. Det viser en ny undersøgelse af gener og arkæologi, skriver Science Daily.

"Det jæger- og samlerfolk, der boede i Skandinavien for mere end 4.000 år siden har en anden genetisk sammensætning end vores," siger Anders Götherström, der er ansat ved instituttet for evolutionsbiologi ved Uppsala Universitet i Sverige.

Migration til Skandinavien

Han har lavet undersøgelsen sammen med danskeren Eske Willerslev, der er ansat ved Center for geogenetik ved Københavns Universitet.

Forskere har tidligere undersøgt DNA fra stenalderen, men manglede at finde ud af, om jæger- og samlerfolket selv fandt på at dyrke afgrøder og have husdyr - eller om levemåden blev spredt af immigranter.

Og det har skandinaviske forskere altså nu fundet svaret på:

"Vores fund viser, at nutidens skandinaver ikke er direkte efterkommere af jæger- og samlerfolket, der levede i regionen i stenalderen. Det betyder, at en eller anden form for migration til Skandinavien fandt sted. Hvor omfattende migrationen var, ved vi endnu ikke," siger Petra Molnar, der er ansat ved universitet i Stockholm.