Nyheder

Jægersoldater trodser krigens love

Danske jægersoldater i Afghanistan har undladt at respektere Genevekonventio-nen. Sådan lyder anklagen fra Jonas Christoffersen, direktør for Institut for Menneskerettigheder. Det skriver Politiken.

Han henviser til bogen Jæger - i krig med eliten, hvor den tidligere jæger-soldat Thomas Rathsack beskriver, hvordan han og andre jægersoldater skulle beskytte en hemmelig agent på mission i Afghanistan. De havde klædt sig ud som civile afghanere, men både under deres kjortler og i deres bil havde de våben.

Må ikke bruge våben i civile klæder

Genevekonventionen slår fast, at soldater ikke må dræbe eller såre andre, mens de prøver at snyde fjenden ved at være forklædt som civile.

"Hvis oplysningerne i bogen er korrekte, har danske jægersoldater forklædt som civile været parate til direkte at overtræde konventionen ved at dræbe eller såre andre. Vi ved ikke, om de rent faktisk har gjort det. Men missionen var ifølge bogen tilrettelagt på den måde, at de havde lov til det, og dermed har forsvaret ikke respekteret konventionen"," siger Jonas Christoffersen til Politiken.

Jonas Christoffersens vurdering bakkes i avisen op af flere andre eksperter.

Forsvaret vil ikke kommentere bogens oplysninger, men afviser at bryde nogen konventioner.