Nyheder

Forlag glæder sig over bog-dom

"Vi har vundet sagen og fået lov til at udgive bogen. Det er vi enormt tilfredse med," siger Jakob Kvist, der er kreativ direktør i ArtPeople, som vil udgive den omstridte jægerbog.

"Der står dog i præmissen, at retten betragter det som sandsynliggjort, at bogen indebærer en sikkerhedsrisiko. Det er ikke tilfredsstillende. Vi overvejer, om vi skal kære den præmis til landsretten," siger Jakob Kvist.

Fogedretten afviste i dag et forbud mod at udgive den tidligere jægersol-dat Thomas Rathsacks bog.

I dagens 21 sider lange afgørelse står der dog, at bogen indeholder fortrolige og tavshedsbelagte oplysninger. Da bogen allerede er trykt i Politiken og kan findes på Internet, finder retten ikke, at et forbud længere giver mening.

Frygter at dommen skader forfatteren

Forlægger Jakob Kvist mener, at dommen kan skade Thomas Rathsack, fordi forsvaret har antydet, at man overvejer en militærstraffesag mod Rathsack for at have brudt sin tavshedspligt. I værste fald risikerer Rathsack flere års fængsel, fordi han har videregivet oplysningerne i krigstid.

"Thomas Rathsack er en god soldat og en krigshelt, selvom vi ikke bruger det ord så tit. Han ville skrive en god bog, som hylder jægerkorpset. Det er hans ret at skrive om sine oplevelser og fortælle befolkningen om sit arbejde. Han skal ikke gøres til syndebuk i en sag, hvor mange ikke kendte deres besøgelsestid og først reagerede fem minutter i 12," siger Jakob Kvist.

Han henviser dermed til, at forsvaret allerede sidste år kendte til, at Rathsack var i gang med en bog, men først i forrige uge gik i dialog med forlaget.

Jakob Kvist afviser at kommentere, at bogen ifølge dommen kun kan udkomme, fordi den er blevet trykt af Politiken og lagt på nettet. Men siger, at han er "træt af", at Politikens chefredaktør, Tøger Seidenfaden, løber med så meget opmærksomhed. People's Press forventer, at bogen er på gade inden for et par dage.