Nyheder

Jæger-bog truer danske spioner

Den omstridte bog "Jæger - i krig med eliten" røber - modsat hvad der hidtil har været fremme - meget deltaljerede oplysninger om indsættelsen og beskyttelsen af spioner i Afghanistan, herunder danske spioner. Det er én af årsagerne til, at forsvaret med alle midler har forsøgt at hindre udbredelsen af bogen, skriver B.T. lørdag.

Specialstyrker fra Jægerkorpset har i flere tilfælde - forklædt som afghanere, iført tørklæder og kjortler - beskyttet danske agenter, udsendt af Forsvarets Efterretningstjeneste, med den opgave at indsamle viden om skoleafbrændinger, vejsidebomber og angreb mod internationale styrker.

Én af disse operationer afsløres detaljeret i den nye bog.

Den tidligere jægersoldat Thomas Rathsack afslører ikke i bogen, at der er tale om en dansk agent - tværtimod camouflerer han ham som udlænding - men andre detaljer røbes.

Han skriver, at de danske specialstyrker kører i en Toyota Hiace minibus med gardiner bagi, og at møderne med de hemmelige kilder blandt andet finder sted bag gardinerne i denne bus.

Han afslører også, at jægersoldaterne skruer pæren i venstre baglygte og højre forlygte ud på de biler, der er involveret i operationerne, så de let kan "finde" hinanden, og han trykker i bogen et billede af de involverede jægersoldater, så enhver kan se, præcis hvordan de klæder sig, og hvordan det er muligt at genkende soldaterne på deres skudsikre veste under kjortlerne. På billedet ses også Hiace-minibussen med gardinerne.

Frygten er, at Taleban eller andre, med bogen i hånden for alvor vil få øjnene op for, at vestlige specialstyrker udklædt som afghanere beskytter agenter, hvilket øger faren for ikke blot soldaterne og agenterne, men især de afghanere, der bistår de udenlandske styrker.

Beskrivelsen i bogen er så detaljeret, at forsvaret frygter, at det kan blive vanskeligt og farligt at gennemføre operationer sikkert i fremtiden, oplyste forsvaret torsdag ved et lukket retsmøde i København, erfarer B.T.

Forsvaret har de senere år - også efter den episode, der omtales i bogen - gennemført lignende operationer i udlandet, hvor danske agenter - eller "indhentere" - fra Forsvarets Efterretningstjeneste - besøger kilder i Afghanistan, og derfor skaffer viden om Talebans bevægelser og planer. Disse operationer er gennemført "løbende"," siger en kilde i forsvaret, og det er en af grundende til, at forsvaret er bekymrede over at få røbet detaljer om den slags aktioner.

Mister tilliden

Medlemmer af Jægerkorpset frygter, at Forsvarets Efterretningstjeneste kan miste tilliden til Jægerkorpset og helt vil afstå fra at lade jæger-soldater beskytte danske agenter. Forsvarets Efterretningstjeneste har de seneste år opbygget et eget korps af spioner, såkaldte "indhentere."