Jæger-bog truer danske spioner

Den omstridte bog "J√¶ger - i krig med eliten" r√łber - modsat hvad der hidtil har v√¶ret fremme - meget deltaljerede oplysninger om inds√¶ttelsen og beskyttelsen af spioner i Afghanistan, herunder danske spioner. Det er √©n af √•rsagerne til, at forsvaret med alle midler har fors√łgt at hindre udbredelsen af bogen, skriver B.T. l√łrdag.

Specialstyrker fra J√¶gerkorpset har i flere tilf√¶lde - forkl√¶dt som afghanere, if√łrt t√łrkl√¶der og kjortler - beskyttet danske agenter, udsendt af Forsvarets Efterretningstjeneste, med den opgave at indsamle viden om skoleafbr√¶ndinger, vejsidebomber og angreb mod internationale styrker.

√Čn af disse operationer afsl√łres detaljeret i den nye bog.

Den tidligere j√¶gersoldat Thomas Rathsack afsl√łrer ikke i bogen, at der er tale om en dansk agent - tv√¶rtimod camouflerer han ham som udl√¶nding - men andre detaljer r√łbes.

Han skriver, at de danske specialstyrker k√łrer i en Toyota Hiace minibus med gardiner bagi, og at m√łderne med de hemmelige kilder blandt andet finder sted bag gardinerne i denne bus.

Han afsl√łrer ogs√•, at j√¶gersoldaterne skruer p√¶ren i venstre baglygte og h√łjre forlygte ud p√• de biler, der er involveret i operationerne, s√• de let kan "finde" hinanden, og han trykker i bogen et billede af de involverede j√¶gersoldater, s√• enhver kan se, pr√¶cis hvordan de kl√¶der sig, og hvordan det er muligt at genkende soldaterne p√• deres skudsikre veste under kjortlerne. P√• billedet ses ogs√• Hiace-minibussen med gardinerne.

Frygten er, at Taleban eller andre, med bogen i h√•nden for alvor vil f√• √łjnene op for, at vestlige specialstyrker udkl√¶dt som afghanere beskytter agenter, hvilket √łger faren for ikke blot soldaterne og agenterne, men is√¶r de afghanere, der bist√•r de udenlandske styrker.

Beskrivelsen i bogen er s√• detaljeret, at forsvaret frygter, at det kan blive vanskeligt og farligt at gennemf√łre operationer sikkert i fremtiden, oplyste forsvaret torsdag ved et lukket retsm√łde i K√łbenhavn, erfarer B.T.

Forsvaret har de senere √•r - ogs√• efter den episode, der omtales i bogen - gennemf√łrt lignende operationer i udlandet, hvor danske agenter - eller "indhentere" - fra Forsvarets Efterretningstjeneste - bes√łger kilder i Afghanistan, og derfor skaffer viden om Talebans bev√¶gelser og planer. Disse operationer er gennemf√łrt "l√łbende"," siger en kilde i forsvaret, og det er en af grundende til, at forsvaret er bekymrede over at f√• r√łbet detaljer om den slags aktioner.

Mister tilliden

Medlemmer af Jægerkorpset frygter, at Forsvarets Efterretningstjeneste kan miste tilliden til Jægerkorpset og helt vil afstå fra at lade jæger-soldater beskytte danske agenter. Forsvarets Efterretningstjeneste har de seneste år opbygget et eget korps af spioner, såkaldte "indhentere."