Seidenfaden tror på frifindelse

Hvis det lykkes forsvaret at få dømt Politiken, vil det markere en skræm-mende indskrænkning af ytringsfriheden i Danmark. Det siger Politikens chef-redaktør, Tøger Seidenfaden, efter at forsvaret til aften valgte at anmelde avisen til politiet for optrykningen af bogen "Jæger - i krig med eliten".

"Hvis Politiken bliver dømt, så har forsvaret erobret en ret til at for-håndsgodkende bøger og avisers ind-hold. Det er et skræmmende perspektiv og vil være en drastisk indskrænkning af de forhold, vi har haft herhjemme i mange år," siger Tøger Seidenfaden.

Danmarkshistorisk sag

Spørgsmålet er dog i første omgang, om statsadvokaten overhovedet vil rejse sagen. Sker det, så venter der en principiel og Danmarkshistorisk sag om ytringsfrihedens grænser i Danmark, mener Seidenfaden.

"Offentlighedens interesse har drevet Politiken i den her sag, og det er et hensyn, som domstolene ligger stigende vægt på. Derfor er jeg optimistisk med hensyn til at vinde sagen, hvis den skulle komme. Men det er trist, at forvaret overhovedet har valgt at gribe det an på denne måde. Det er udtryk for manglende forståelse for mediernes måde at arbejde på," siger han.

Ifølge forsvarschef Tim Sloth Jørgensen kan oplysninger i bogen være til fare for de danske soldater i Afghanistan, men det får ikke Tøger Seidenfaden til at ryste på hånden.

"Det er desværre kendetegnende for forsvarets linje i denne sag, at de har nægtet at dokumentere eller antyde, hvor sikkerhedsproblemerne konkret er. Og det kan ikke være sådan, at generelle forhold om Jægerkorpset eller deres måde at arbejde på for år tilbage skaber en sikkerhedsmæssig risiko.