Frygter Taleban bruger jæger-bog

Forsvaret frygter, at Taleban netop nu kan være i gang med at studere den tidligere jægersoldat Thomas Rathsacks bog, der i dag kom på gaden i form af et særtillæg til Politiken. Og det er der god grund til, fortæller en militæranlytiker.

"Jeg vil ikke blive overrasket, hvis der i Danmark sidder folk, som samarbejder med Taleban og sender oplysninger den vej. Den furore, der allerede har været i denne sag, vil bevirke, at de vil forsøge at samle alt ind, som allerede er offentliggjort, og få det oversat og sendt videre. Når noget har været offentliggjort, må vi formode, at fjenden kender indholdet," siger orlogskaptajn Kenneth Ø. Buhl, der er militæranalytiker ved Dansk Institut for Militære Studier til Jyllands-Posten.

Beskyttede hemmelig agent

Særligt et afsnit i bogen Jæger - i krig med eliten, hvor Rathsack sammen med andre jægersoldater beskytter en hemmelig agent, betragter orlogskaptajnen som kompromitterende.

"Netop en beskrivelse af, hvordan man opererer i denne type operationer, der involverer indsættelse af agenter, er ekstremt følsomme," fortsætter han. Kenneth Ø. Buhl mener, at selvom der ikke bliver afgivet konkrete detaljer, kan de enkelte dele alligevel blive brugt af Taleban til at føre krig mod koalitionsstyrkerne.

"Måske har en fjende allerede et efterretningsbillede, hvor der mangler nogle få brikker. Dette kan måske være brikken, der giver dem et fuldstændigt billede," forklarer han til Jyllands-Posten.

Djævlen ligger i detaljen

Forsvaret fastholder, at bogen udgør en risiko for soldaterne ved fronten, men ønsker ikke at forklare hvordan.

"Problemet er ikke, at operationerne bliver omtalt. Det har vi selv gjort. Det er den måde, soldaterne opererer på. Detaljegraden i bogen om de ting, som vi synes er problematiske. Det vil give folk, der vil vores soldater ondt, en fordel," siger presseofficer Morten Henriksen til ekstrabladet.dk. Han frygter, at Taleban vil kunne aflæse koalitionsstyrkernes strategi ud fra bogen.

"Vi blander os ikke i, hvordan Politiken skal lave en avis. Men vi ved noget om sikkerhed og er derfor uforstående over for, at Politiken har slået sig ned som eksperter i et område, de ikke har forstand på," fortsætter han.