Influenza: Hold øje med symptomer

Man kan ikke undgå at raske mennesker kommer til at dø, når H1N1-epidemien rammer Danmark.

Men det er vigtigt at understrege, at der bliver meget få dødsfald, og at man selv kan gøre meg-et for at undgå det.

Forklaringen er, at man ikke dør af influenza A, der er en virus. Det, man i værste tilfælde kan dø af, er en bak-terie-infektion, som kan opstå i køl-vandet på influenza A. Bakterier skal behandles med antibiotika - Tamiflu virker kun mod influenza-virusset.

Symptomer på lungebetændelse:

  • Hoste med materiale, der kommer op
  • Høj feber igen
  • Stakåndet
  • Man trækker vejret hurtigere
  • Smerter i brystkassen (ofte i ryggen)
  • Ved alvorlige tilfælde kan man blive omtåget og forvirret
  • Man kan begynde at ryste

Det siger professor i virussygdomme ved Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet Jens Lundgren.

"Det klassiske eksempel på en bakterie-infektion i forbindelse med influenza A er en lungebetændelse - der kan også være andre organer, der bliver ramt, men det er ikke typisk," siger han

Feber, ondt i halsen og led

Langt de fleste danskere vil under epedimien kun blive ramt af almindelige influenzasymptomer, der er feber, ondt i halsen og leddene og en tør hoste - at man snøfter og er forkølet er altså ikke i sig selv et tegn på influenza.

"Hvis man får influenza, så har man feber, man har det skidt - og man får lyst til at ligge ned og lave ingenting - og det er lige præcis, hvad man skal gøre. Efter nogle dage skal feberen klinge af. Man har det stadig skidt, men man skal begynde at få det bedre. Det er på dette tidspunkt, hvor de bakterielle infektioner sætter ind - altså fem til seks dage efter, at symptomerne på influenzaen er startet," siger Jens Lundgren

Man får det pludselig værre

Han understreger, at man ikke skal forvente at få lungebetændelse, men at det kan ske - og man vil ikke være i tvivl, hvis man bliver ramt af en bakterieinfektion i kølvandet på en influenza:

"Symptomerne kommer meget hurtigt: Man er begyndt at få det bedre, og lige pludselig får man det dårligere igen. Det er tegn på, at man har fået en bakterieinfektion. Det er alarmsignalet, der skal gøre, at man får fat i en læge, så man kan få antibiotika mod lungebetændelsen."

Man skal også kontakte lægen, hvis man allerede får Tamiflu mod influenza A, fordi influenza er en virus og ikke en bakterie. Tamiflu vil altså ikke kunne slå en lungebetændelse ned, fordi lungebetændelser skyldes bakterier, som kun antibiotika kan få bugt med.

Kortåndet og høj feber igen

Symptomer på at man har fået en bakterieinfektion som lungebetændelse er, at man bliver stakåndet og får ondt i brystkassen:

Symptomerne kommer meget hurtigt: Man er begyndt at få det bedre, og lige pludselig får man det dårligere igen. Det er tegn på, at man har fået en bakterieinfektion. Det er alarmsignalet, der skal gøre, at man får fat i en læge, så man kan få antibiotika mod lungebetændelsen

Jens Lundgren

"Man har hoste, hvor der kommer materiale med op, man bliver kortåndet og kan ikke få vejret. Man trækker vejret hurtigere og får høj feber igen - ved de alvorlige tilfælde kan man begynde at blive omtåget og forvirret. Man kan også begynde at ryste, og så kan man få ondt i den øvre del af ryggen," siger Jens Lundgren.

Leg ikke helt

Hvis man bliver ramt af influenza skal man ikke lege helt og tage på arbejde, fordi man tror, man så er en god medarbejder - det gavner nemlig ingen.

Symptomer på influenza:

  • Ondt i halsen
  • Ondt i leddene
  • Feber
  • Tør hoste

"Man skal gå hjem i seng, fordi det er kroppens bedste måde at bekæmpe influenza på. Man skal ikke gå på arbejde, for det tager længere tid for kroppen at komme sig over influenzaen - og man risikerer at smitte andre," siger Jens Lundgren.