Nyheder

Danskerne: Nej til Influenza-stik

Danmark har købt 3,1 millioner doser vaccine. Det er nok til at 1,55 millioner danskere kan blive vaccineret. Det har de bare ikke lyst til, viser en ny undersøgelse.

En meningsmåling foretaget i denne uge af Megafon for TV 2|NYHEDERNE viser at næsten tre ud af fire danskere ikke ønsker at blive vaccineret mod Influenza A, også kaldet Svineinfluenza.

Kun 28 pct. af danskerne vil gerne vaccineres og have de 2 nødvendige skud af de 3,1 millioner doser af den nye vaccine, som altså endnu ikke er kommet til Danmark.

Faktisk ønsker kun 6 pct. i høj grad at blive vaccineret, mens 48 pct. siger at de slet ikke vil vaccineres.

Meningsmålingen afslører ikke hvilke grunde, der ligger bag beslutningen for ikke at ville lade sig vaccinere.

Bivirkninger skræmmer ikke

Indtil nu har der ikke været meget fokus på eventuelle bivirkninger ved den nye influenza-vaccine, og meningsmålingen viser da også at det ikke er derfor, folk vil vælge vaccinen fra.

Der er kun 7 pct., der siger at de i meget høj grad er bekymret over bivirkninger ved vaccinen. I alt er 33 pct. i en eller anden grad bekymret over bivirkninger mod 61 pct., der er i mindre grad eller slet ikke er bekymret over bivirkninger.

Danskerne er ikke bange for Influenza A

Meningsmålingen tyder på at danskernes manglende lyst til at blive vaccineret simpelthen skyldes at vi ikke frygter Influenza A. Kun sølle 2 pct. bekymrer sig i meget høj grad om Influenza A.

I alt siger 66 pct. af danskerne at de i mindre grad eller slet ikke bekymrer sig om Influenza A.

Og måske er der heller ikke grund til den store bekymring, som der ellers var lagt op til for blot en måned siden. I sidste uge nedjusterede de britiske sundhedsmyndigheder det forventede dødstal for Influenza A.

I juni frygtede myndighederne at Influenza A ville koste 65.000 briter livet. Nu siger direktøren for den britiske sundhedsstyrelse Sir Liam Donaldson at "i værst tænkelige tilfælde vil 19.000 briter dø som følge af Influenza A."

Sundhedspersonale siger også nej tak

Hvem skal så have de 3,1 millioner doser vaccine som Danmark har bestilt? Ifølge Sundhedsstyrelsen drejer det sig først og fremmest om de omkring 750.000 danskere med nedsat lungefunktion, astma, hjerte-karsygdomme, diabetes eller nedsat immunforsvar.

Sundhedsstyrelsen vil også tilbyde dele af det danske sundhedspersonale at blive vaccineret. Men en undersøgelse foretaget blandt sundhedspersonale i Hong Kong viser at de heller ikke har den store lyst til at blive vaccineret. Ifølge undersøgelsen, der blev offentliggjort den 26. august i British Medical Journal, vil over halvdelen af sundhedspersonalet i Hong Kong nægte at lade sig vaccinere på grund af frygt for bivirkninger og tvivl om, hvor effektiv vaccinen er. British Medical Journal skriver at samme tendens ses blandt sundhedspersonale verden over.

Hvad med de gravide?

Sundhedsstyrelsen skriver desuden på sin hjemmeside: "Også gravide vil blive tilbudt vaccinen, forudsat at den bliver godkendt til gravide."

Men nu siger Sundhedsstyrelsen til TV 2|NYHEDERNE at med den viden, de har nu, hælder Sundhedsstyrelsen til at de gravide ikke skal vaccineres, da Influenza A ser mere og mere ufarlig ud.

Chefen for Sundhedsstyrelsens center for forebyggelse Else Smith siger: "Vi tror ikke, at vaccinen vil give nogle skader på fostre, men for en sikkerheds skyld vil de gravide ikke blive tilbudt vaccinen."

Hvis de danske gravide tænker som britiske gravide, så vil de heller ikke have den. Kun 6 pct. af de britiske gravide ønsker helt bestemt at få vaccinen, mens 48 pct. siger at de sandsynligvis ikke eller bestemt ikke ønsker at blive vaccineret. Det viste en meningsmåling offentliggjort i The Telegraph den 1. september.

De britiske kvinder begrunder deres modvilje mod vaccinen med frygt for bivirkninger. Især vaccinens indhold af kviksølv bekymrer mange læger og sunhedseksperter.

Læger vil have det australske vaccinationsprogram standset

The Australian Infection Control Association (AICA), der er en forening for læger og specialister i forebyggelse af infektioner.

Ifølge British Medical Journal anmodede AICA i går direkte den australske regering om at standse vaccinationsprogrammet, da vaccinen udgør en "betydelig potentiel risiko for patientsikkerheden". Samtidig siger AICA at "forekomsten og udbredelsen af H1N1 (Influenza A) i 2009 i Australien, ikke udgør nogen nødsituation."

AICAs beskylder vaccinationsprogrammet mod Influenza A for at være en panikløsning, der vil ødelægge det normale vaccinationsprogram, og der er risiko for at patienter til næste år ikke vil kunne optage vaccinen mod de normale sæsonbestemte influenzatyper, som indtil nu har vist sig mere dødelige end Influenza A.