Nyheder

Psysisk syge børn kan frasorteres

Det er nu teknisk muligt at frasortere fostre med anlæg for psykiske sygdomme, skriver Jyllands-Posten. Danskere har gennem mange år kunnet vælge abort, når en fostervandsprøve afslører Downs syndrom eller andre alvorlige kromosomforandringer. Ny forskning gør det nu også muligt at afsløre, om et foster har anlæg for psykiske sygdomme.

"Det kan blive begyndelsen på, at vi kan begrænse antallet af folk, der skal lide af psykiske sygdomme," siger forskningschef Thomas Werge, Psyki-atrisk Center Sct. Hans.

Han står i spidsen for et forskerhold, som netop har fået 30 mio. kr. af Højteknologifonden til i de næste fire år at arbejde med deres nye viden om skizofreniens årsager.

"Frygtelig inhumant"

20.000 danskere lider af skizofreni, og mange af dem har ifølge Thomas Werge et ønske om at få børn, men de fravælger det af frygt for at give sygdommen videre til deres børn. De nye forskningsresultater gør det muligt tidligt i graviditeten at se, om fosteret har samme genetiske ændring som moderen eller faderen. Men psykiater Birgit Petersson, der er lektor ved Københavns Universitet og medlem af Abortankenævnet, kalder det "frygtelig inhumant" at sortere børn fra på den baggrund.