Bor sendes ned til Gorm den Gamle

De har ligget der i godt 1000 år, men alligevel er der meget arkæologerne ikke ved om de to store kongegravhøje i Jelling. Derfor går de i næste uge i gang med at lave prøveboringer i grav-højene. Det sker som en del i et stør-re projekt, der skal skaffe ny viden om Jellingstenene, gravhøjene og hele området, der regnes som et af de vig-tigste historiske monumenter i Danmark.

De to høje nord og syd for Jelling Kirke er ifølge traditionen opført som gravsted for Kong Harald Blåtands forældre, dronning Thyra og Kong Gorm.

"Vi borer for at få oplysninger om, hvordan højene er bygget og om det landskab, som de ligger i. Højene er bygget af græstørv, der er hentet i omgivelserne, og det ligger endnu i højene," forklarer arkæolog Mads Holst.

I næste uge og fjorten dage frem vil medarbejdere fra Institut for Geografi og Geologi ved Københavns Universitet foretage seks-otte boringer i hver høj.

Boringerne foretages fra toppen af højen og ned i op til 10 meters dybde. Undervejs tages prøver af tørv ud.