Nyheder

CO2-afgift truer verdensøkonomien

Det vil koste ufatteligt store beløb, hvis politikerne vil begrænse den glo-bale opvarmning via en høj afgift på CO2-udledning. Det skriver Morgen-avisen Jyllands-Posten.

Samtidig vil en høj afgift på CO2 være en meget dårlig udnyttelse af de mange tusinde mia. kr., når det gælder om at forhindre skader fra et varmere klima. For hver investeret krone vil der i så fald kun være en effekt på to øre til at forhindre klimaskader. Sådan lyder det fra direktør Bjørn Lomborg, der er leder af Copenhagen Consensus ved Copenhagen Business School.

Professor: Vil koste 12,9 pct. af verdens BNP

Han har fået den irske klimaøkonom, professor Richard Tol, der er hoved- og medforfatter på alle FN's klimapanels rapporter, til at regne på de økonomiske konsekvenser af en høj afgift på CO2.

Richard Tols beregninger viser, at det fra 2100 vil koste verdenssamfundet over 200.000 milliarder kroner om året svarende til 12,9 procent af klodens samlede BNP, hvis politikerne skal overholde det erklærede mål om at begrænse temperaturstigningen til maksimalt to grader.

"Sikkerhed for maksimalt to graders temperaturstigning kræver en skat på 102 dollar pr. ton CO2 i de kommende år - eller hvad der vil svare til en skat på 1,25 kroner pr. liter benzin. Skatten vil stige til ca. 49 koner. pr. liter benzin i 2100 og skal gennemføres i hele verden, herunder Indien og Kina. Det er i sig selv urealistisk og en vanvittig strategi, og derfor bør politikerne kigge efter andre muligheder," siger direktør Bjørn Lomborg til Jyllands-Posten.