Nyheder

S vil skyde milliarder i statsbank

Socialdemokraterne vil pumpe 50 mia. kr. i en statsbank, som skal holde liv i landets virksomheder og dermed redde arbejdspladser, siger partiets formand Helle Thorning-Schmidt.

"Hvis vi ikke tager dette utraditio-nelle skridt, må vi se på, at en masse virksomheder må dreje nøglen om, og at tusindvis af mennesker bliver fyret i Danmark," siger hun til DR Nyheder.

Statens Erhvervsbank skal have en kapital på 50 mia. kr. og finansieres af de overskydende penge fra Bankpakke II og ved salg af statsobligationer.

Forslaget får opbakning fra lektor Finn Østrup fra handelshøjskolen CBS i København.

- Det er tydeligt, at bankerne er blevet mere forsigtige, så selv rentable projekter får afslag på at låne penge. Og det er naturligvis et problem, siger Finn Østrup til Berlingske Tidende.

Han mener, at statsbanken kun skal være en slags ankeinstans, når de private banker har sagt nej til en kunde.

Men økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) advarer mod en statsbank.

- Det lyder som et meget risikabelt foretagende. Det er ikke en farbar vej, at staten skal til at drive bank, og Socialdemokraterne vil jo låne penge ud til dem, som de private banker ikke vil vide af. Der er en fare for, at alle mulige risikable projekter vil finde vej til den statslige lomme, siger Lene Espersen til Berlingske Tidende.

Det afviser Helle Thorning-Schmidt.

- Bankerne må godt beholde deres dårlige kunder. De skal ikke over i erhvervsbanken. Vi skal hjælpe sunde, veldrevne virksomheder med at få den kredit, de har så hårdt brug for, og som bankerne ikke giver dem i øjeblikket, siger hun til DR Nyheder.

S vil kalde banken for Statens Erhvervsbank.