Nyheder

Ny test viser fostrets køn tidligt

En ny test til gravide er på vej i handlen. Med "Intelligender" kan en gravid kvinde på ti minutter få at vide, om fostret i hendes mave er en dreng eller en pige med 90 procents sikkerhed. Og testen virker allerede i tiende uge - altså to uger før abortgrænsen.

Det bekymrer fagfolk, der frygter, at testen vil medføre, at brugerne vil vælge at få en abort, hvis barnet ikke er af det køn, de havde ønsket sig.

Derfor vil flere fagfolk gerne have testen forbudt.

"Vi ved, at danske kvinder kan finde på at fravælge et barn på køn. Vi ved det sker, og med en meget enkel test bliver det en meget enklere mulighed. Den skal ikke markedsføres fordi den vil blive misbrugt," siger psykolog og medlem af Abortankenævnet, Birgit Petersson.

Etisk Råd også bekymret

Også hos Etisk Råd hælder de til et forbud mod "Intelligender".

"Det er et problem, at man vælger noget fra. At man ikke er i stand til at tage imod, hvad der kommer og sige; lige meget hvordan barnet er, om det er en dreng eller en pige, rødhåret eller sorthåret eller måske med fejl, så holder man af det barn," siger Cand. theol. og medlem af Etisk Råd, Morten Kvist.

"Vi har fri abort i Danmark"

Men Kirsten Hansen, der er Ph.d.-studerende ved Institut for Folkesundhed på Københavns Universitet, mener, at testen er helt i orden.

"Jeg tvivler på, at der er særligt mange, der vil benytte testen som baggrund for at få foretaget abort. For dem, der vælger at få en abort på baggrund af testen, forholder det sig sådan, at vi i Danmark har fri abort, og indenfor abortgrænsen på tolv uger har folk et frit valg. Det kan og skal vi ikke blande os i," siger hun.

Den amerikanske producent af "Intelligender" oplyser, at den vil være på det danske marked til januar.