Nyheder

Det er højsæson for slankepiller

Læger lader sig presse af overvægtige til at udskrive recepter på slankemid-ler, skriver Berlingske Tidende.

Sådan lyder meldingen fra Lægemiddel-styrelsens Institut for Rationel Farma-ko-terapi (IRF), der har set nærmere på lægernes udskrivning af slankemid-lerne Regenon og Reductil.

"Generelt er forbruget steget år efter år, og nu går den altså ikke længere. Det her er en lille advarsel, en løf-tet pegefinger, til lægerne om, at de skal holde igen med recepterne," siger chefen for IRF, Jens Peter Kampmann.

Bør afløses af diæt og motion

Undersøgelsen når frem til, at antallet af såkaldte definerede døgndoser af Reductil er steget fra 24 pr. 1.000 indbyggere i andet kvartal 2006 til 50 i første kvartal 2009.

I samme tidsrum er døgndoserne af Regenon steget fra 27 til 35. På samme måde viser tal fra Lægemiddelstyrelsen, at antallet af danskere i behandling med de to slankemidler er steget fra cirka 9.800 i 2006 til 14.500 i 2008.

I forbindelse med undersøgelsen skriver IRF på sin hjemmeside, at "det sæsonbetingede overforbrug af Regenon/Sibutramin er irrationelt og potentielt farligt og bør afløses af diæt, motion, evt. andre midler."

Kvalme, depression og søvnløshed

"Der kan være mange bivirkninger. F.eks. forhøjet blodtryk," forklarer institutchefen og fremhæver angst, svimmelhed, kvalme, depression og søvnløshed som andre symptomer på bivirkninger.

Der kan være mange bivirkninger. F.eks. forhøjet blodtryk

Jens Peter Kampmann

Endvidere skriver IRF, at "den anbefalede økologiske kur er diæt og øget motion, men en del praktiserende læger lader sig presse til at udskrive recept på slankemidler."

Men hvorfor føler lægerne sig presset til det?

"Det er svært at sige. Måske er det lidt nemmere at gøre, fordi der ikke rigtig har været sager om bivirkninger endnu."

Hvem bør så have slankemedicin?

"Det er til folk, der er alvorligt tykke. Så tykke at det er sundhedsfarligt for dem, og de har brug for hjælp. Det er ikke til for at tabe sig op til badesæsonen," understreger Jens Peter Kampmann.

Svært at sige nej

Næstformand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Henrik Dibbern, anerkender, at der bliver udskrevet flere recepter til slankemedicin. Han forklarer, at det som læge kan være svært at sige nej til patienter, der insisterer på at få slankemedicin eller andre former for medicin, der kan forbedre deres livssituation.

Det er ikke til for at tabe sig op til badesæsonen

Jens Peter Kampmann

"De vil hellere have en anden medicin, end den deres læger anbefaler," forklarer han.

Henrik Dibbern opfordrer myndigheder til "at skærpe reglerne", hvis de mener, at de praktiserende læger udskriver for mange recepter til slankemedicin.

"Det vil betyde, at vi kan sige til patienterne, at der skal være nogle helt særlige indikationer, for at vi må udskrive medicinen," siger han.

Altså vil det blive nemmere at sige nej til patienterne?

"Ja, det vil virke," siger han og henviser til, at klarere regler har ført til, at læger i dag er mere påpasselige med at udskrive recepter på f.eks. nerve- og sovemedicin såsom benzodiazepiner.