Nyheder

Grønland går over til selvstyre

I dag tog Grønland hul på et nyt kapi-tel i landets historie, da grønlænder-ne efter 30 års hjemmestyre overgik til selvstyre. Det betyder bl.a. at grønlandsk nu vil blive det officielle sprog, og grønlænderne vil blive anerkendt som et folk. Grønland får også ejerskab til landets undergrund.

"Det er et stort øjeblik - også for mig - at overrække selvstyreloven til dig og dermed til det grønlandske folk," sagde dronning Margrethe, da hun i formiddags lokal tid overrakte landets nye selvstyrelov til lands-tingsformand Josef Motzfeldt i i Nuuk.

30 års selvstyre

Selvstyret indtræder på Grønlands nationaldag 30 år efter, at samme dronning 1. maj 1979 i samme sal overrakte originaleksemplaret af Hjemmestyreloven til daværende landstingsformand, Lars Chemnitz, og gav dermed landet sin egen lovgivende og udøvende myndighed.

Fremover kan landet selv hjemtage ansvarsområder fra den danske stat, når man ønsker det.

"Ansvarets dag"

"I dag er en ansvarets dag. Vi bygger på den præmis, at et folk tager ansvar for sit eget land. Det er nu op til Grønland selv at bygge til og bygge ud," sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der ligesom tingets medlemmer og kongehuset var klædt i grønlandsk nationaldragt.

I Grønland fejres selvstændigheden weekenden igennem med folkegaven, der består at kød fra grønlandshvalen, koncerter og udstillinger - og ikke mindst kunstneren Julie Edel Hardenbergs gigantiske grønlandske flag, som dækker det meste af gavlen på den markante Blok P i midten af Nuuk.