Nyheder

Danske svin uønsket i Sverige

Efter Sveriges Radio har vist en reportage, hvor de med skjult kamera har besøgt danske svineproducenter, vokser modviljen i Sverige mod at købe dansk svinekød.

Et rundspørge til samtlige svenske kommuner viser, at næsten hver tredje vil mindske eller helt stoppe købet af svinekød fra Danmark.

Kommunerne står for indkøb af fødevarer til børnehaver, plejehjem og en række andre institutioner.

Servera, som er de svenske kommuners største leverandør af fødevarer, bekræfter modviljen mod dansk svinekød, efter at Sveriges Radio i nyhedsreportager skildrede den industrilignende produktion på danske svinebedrifter.

Ifølge rundspørget, som også er foretaget af Sveriges Radio, svarer hver anden svensk kommune, at de vil skærpe kravene til dyrenes velfærd, når de fremover køber svinekød. Blandt andet forlanger de, at søerne ikke holdes i båse med tremmer, at svinenes haler ikke klippes af, og at dyrene får halm at tumle i.

Den kraftige svenske reaktion kommer på et tidspunkt, hvor eksporten af dansk svinekød til Sverige oplever fremgang. I fjor hentede svenske kommuner ifølge Servera halvdelen af svinekødet fra danske landbrug.

Svinebønder i offensiv mod svensk kritik

Danish Crown siger i dag til Ritzau, at de endnu ikke har mærket nogen nedgang i eksporten af svinekød til Sverige.

"De private svenske indkøbere, som slagterikoncernen har inviteret på besigtigelse i danske stalde og slagterier for at imødegå kritikken, oplyser, at de er fuldt tilfredse med produktionen," siger Danish Crowns kommunikationsdirektør Anne Villemoes.

Der er både løgn og bedrag i den måde, Sveriges Radio har lavet det på

Anne Villemoes, kommunikationsdirektør, Danish Crown

De danske svineproducenter har afvist anklagerne i den svenske reportage blankt. Anne Villemoes siger, at "der er både løgn og bedrag i den måde, Sveriges Radio har lavet det på".

"Jeg ved ikke, om det er svenske svineproducenter, der står bag en kampagne, eller om der bare er tale om kampagnejournalistik fra Sveriges Radio," siger hun til sagen.

Danish Crown og producenterne i Danish Meat Association har haft besøg af den svenske butikskæde Axfood og har også planlagt besøg af to andre, ICA og COOP.