Nyheder

Merkel vil kæmpe for klimasucces

Tyskland vil gøre alt for, at FN's klimatopmøde i København bliver en succes.

Det lovede forbundskansler Angela Merkel i dag topmødeværten Lars Løkke Rasmussen (V), da statsministeren var på tiltrædelsesbesøg hos sin tyske kollega i kanslerministeriet i Berlin.

"Vi vil støtte Danmark op til topmødet, det bedste vi kan," sagde Merkel på en fælles pressekonference med Løkke i den tyske hovedstad, efter at hun havde modtaget ham med en militær æresgarde.

Aktivistisk kurs

Statsministeren understregede, at det er afgørende, at EU fortsætter sin aktivistiske kurs på klimafronten.

Kansleren var helt enig i, at EU og de vestlige industrilande skal gå forrest for at få en afløser for Kyoto-aftalen om reducering af drivhusgasser i hus på topmødet i København.

"Vi vil kun få ulandene med, hvis vi også bidrager," sagde Merkel med henvisning til, at udviklingslandene har behov for finansiel støtte til at indføre ny, klimavenlig miljøteknologi for at tilpasse sig klimaforandringerne.

Krisen kradser

Ifølge en ny EU-rapport har de fattige lande fra 2020 brug for mindst 750 milliarder kroner om året for at få styr på deres udledning af drivhusgasser, men den igangværende økonomiske krise har hidtil afskrækket EU-landene fra at smække låget på pengekassen op.

"Vi har allerede sagt, at vi vil tage vores fair andel af finansieringen, og nu skal vi til at være konkrete," sagde Lars Løkke Rasmussen med blikket rettet fremad mod næste uges EU-topmøde.

Her vil resultaterne og konsekvenserne af det nylige europavalg også blive drøfte, og både Merkel og Løkke gentog deres opbakning til portugiseren José Manuel Barrosos kandidatur til at fortsætte som formand for EU-Kommissionen.

Statsministeren flyver i eftermiddag fra Berlin til London, hvor han i aften modtages af den britiske premierminister, Gordon Brown, i Downing Street nummer 10.