Nyheder

Pirater indtager EU-parlamentet

Svenske Piratpartiet er klar til at borde EU-Parlamentet, efter at have vundet en af de i alt 18 svenske pladser i Europaparlamentet.

Resultaterne fra Sverige viser, at den relativt nye politiske gruppering har sikret sig 7,1 procent af stemmerne. Kun i en enkelt valgkreds i Stockholm er der endnu ikke talt færdigt.

"Jeg havde håbet på det, men havde ikke turdet tro på, at det ville gå så godt, jublede Piratpartiets partileder Rick Falkvinge, da resultatet begyndte at tegne sig i aftes.

Endnu et mandat

Han tilføjer, at partiet satser på at få endnu et mandat. Hvis Lissabontraktaten godkendes, får Sverige 20 mandater i stedet for 18, og de to ekstra mandater vil gå til Piratpartiet og Socialdemokraterne, skriver Dagens Nyheter.

"Så sender vi også Amalie til Bruxelles," siger Rick Falkvinge med henvisning til nummer to på partiets liste, Amalie Andersdotter.

Piratpartiet er et protestparti, som deler synspunkter med fildelings-sitet Pirate Bay. Folk fra Pirate Bay blev for nylig idømt hårde straffe for at krænke ophavsretten på nettet.

Har fat i de unge vælgere

En valgstedsmåling foretaget af svensk tv viser, at Piratpartiet har godt fat i de yngre vælgere. Størstedelen af de 18-30-årige har sat kryds ud for piraterne.

Det er endnu ikke klart, hvilken gruppe i Europaparlamentet Piratpartiet fremover vil tilhøre.