Nyheder

Messerschmidt overhaler Schlüter

Den konservative tidligere statsminis-ter Poul Schlüter må se sig slået i disciplinen personlige stemmer efter søndagens valg til Europaparlamentet.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt er valgets store sejrherre, og han har allerede, inden stemmerne er talt endeligt op, passeret Schlüters personlige stemmetal fra 1994.

"Det, synes jeg, er ret overvældende. Det er helt vildt at kunne få et så stort personligt valgresultat. Det havde jeg ikke turdet drømme om," siger Morten Messerschmidt.

En konsekvent valgkampagne

Knap 263.000 personlige stemmer er Messerschmidt noteret for allerede inden, de store valgkredse i og omkring hovedstaden er talt op. Til sammenligning fik Poul Schlüter 247.956 personlige stemmer i 1994, hvilket gør ham til den danske politiker, der har opnået næstflest personlige stemmer nogensinde ved et EP-valg. Messerschmidt ser resultatet som belønning for en konsekvent valgkampagne.

"Vi har ikke vaklet, men fremlagt og gennemført et program," siger politikeren, der også tror, at hans store konkrete viden om EU's krinkelkroge kan spille ind.

Nyrup nummer et

Politiske topnavne som Bertel Haarder (V) og Lone Dybkjær (R) har Messerschmidt også passeret. Den historiske topscorer ved EP-valg, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S), er han dog ikke i nærheden af. Nyrup fik 407.966 personlige stemmer ved EP-valget i 2004.

Allerede nu står det klart, at Morten Messerschmidt formentlig bliver den kandidat, der får flest personlige stemmer ved søndagens valg. Også Socialdemokraternes Dan Jørgensen ser ud til at få et flot valg med foreløbig knap 211.000 personlige stemmer på andenpladsen.