Nyheder

EU: SF overhaler S i København

For første gang kan SF kalde sig for det største parti i København.

I hvert fald hvad angår Europa-parla-mentsvalget, hvor SF hentede 24,8 pro-cent af stemmerne i hovedstaden, skri-ver Berlingske.dk. Dermed lykkedes det SF at overhale Socialdemokraterne som det største parti blandt de knap 500.000 stemmeberettigede københavnere.

"Det er et overraskende flot resultat, som vi er meget, meget glade for," sig-er Villy Søvndal, der selv opstiller til Folketinget i København for første gang ved næste valg.

SFs fremgang i København i forhold til sidste valg i 2004 er på 10,7 procentpoint - nøjagtigt det samme, som Socialdemokraterne går tilbage.

Stemmerne går til de gode naboer

Det store tab får dog ikke Socialdemokraternes politisk ordfører Henrik Sass Larsen til at græmme sig.

"Så længe stemmerne går til vores gode naboer og ikke til nogle andre," siger Henrik Sass Larsen, og forklarer partiets fald fra førstepladsen hos københavnerne med at S i 2004 havde tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen som den store stemmesluger.

"Sidste gang fik vi jo et kanonvalg på grund af Poul Nyrup, og SF står traditionelt stærkt i København. Men vi skal nok komme igen, og blive det største parti i København. Det er vi jo også på landsplan," siger Henrik Sass Larsen, der ikke vil høre tale om, at SF også tager titlen som det største parti ved kommunalvalget til november.

Tror på Frank

"Jeg tror, at Frank Jensen får et rigtig godt valg. Men det er jo evident at SF står utrolig stærkt i de store byer," siger Sass Larsen.

Tredjepladsen i København indtages af Folkebevægelsen mod EU med 11,9 pct. Lige efter følger Venstre med 11,2 pct. og Dansk Folkeparti med 11,1 pct. Pia Kjærsgaards parti har dog fordoblet stemmeantallet i forhold til 2004-valget.