Nyheder

Slut med sælskind inden for EU

Fra årsskiftet er det slut med at købe sælskindsluffer og sælbøffer i EU. Det står klart, efter at et stort flertal i Europaparlamentet har vedtaget et forbud mod import og handel med sælprodukter i EU.

Der er lavet en speciel inuit-undtagel-se, som skal sikre eksistensen for inuitter i Grønland og Canada.

Men alligevel frygter det grønlandske hjemmestyre og danske EU-politikere, at det traditionelle grønlandske liv i bygderne bliver hårdt ramt af forbuddet.

"Der er nogle bittesmå udsteder med 10-20 mennesker langt mod nord, som lever af sæljagt. Hvordan skal man forestille sig, at de kan overleve økonomisk, hvis vi tager deres brød fra dem?," spørger Christian Rovsing, konservativt medlem af EU-Parlamentet.

Helt op til afstemningen har dyreværnsorganisationer kørt et stort lobbyarbejde over for de folkevalgte i parlamentet. Udlevering af babysæls-bamser, støtte fra kendisser med eks-beatlen Paul McCartney i spidsen og videoklip fra de årlige sæljagter i Canada, hvor sælerne slås ihjel med køller, har været dyrevennernes våben.

For de grønlandske fangere har våbnet først og fremmest været argumentet om, at sælerne langt fra er truede.