Nyheder

Unge skal uddanne sig mindre

I årevis har udannelse været politi-kernes mantra for fremtidens Danmark. Men nu opfordrer landets videnskabs-minister de unge til at slå bremsen i. Helge Sander efterlyser "en kulturændring i samfundet, hvad angår længde og forløb af en universitetsuddannelse".

"I Danmark er der tradition for fem år. Men hvorfor i alverden er det sådan, at der i en tid med mangel på arbejdskraft ikke er flere, der træder ud på arbejdsmarkedet efter tre år? Det er meget anvendt praksis i udlandet, siger han til Urban.

"Der er mange stillinger herhjemme, som slet ikke kræver en kandidatgrad," fortsætter han og nævner it-området som eksempel.

"Jeg siger ikke, at unge er overuddannede. Men i forhold til flere samfundsopgaver er der da ingen grund til, at langt de fleste studerende bruger fem år på universitetet. Evt. kan de efter nogle års erhvervserfaring vende tilbage og tage en kandidatuddannelse," siger han til Urban.

Et sørgelig forslag

Helge Sander overvejer præmieringsordninger til dem, der nøjes med en bachelor.

Dansk Magisterforening, der repræsenterer 36.000 universitetsuddannede, kalder det et "sørgeligt" forslag.

I 2003 indførte Danmark den treårige bachelor som første stop på den femårige kandidatuddannelse. Men kun cirka 10 procent af de studerende bruger bacheloren som et springbræt til erhvervslivet.

Universiteternes rektorformand, Jens Oddershede, bifalder ministers forslag om kortere uddannelser. Hvis arbejdsgiverne så også begynder at ansætte bachelorer, lyder det.