Nyheder

Nølen med kostråd kan koste liv

Myndighedernes nølen med at ændre de officielle kostanbefalinger til befolkningen kan komme til at koste menneskeliv. Det konkluderer professor, dr. med. Ole Færgeman.

Baggrunden er store befolknings-undersøgelser udført verden over, bl.a. i Danmark, og samlet i en stor rapport, som blev udgivet i 2007. Den dokumenterer, at et stort kødforbrug forøger risikoen for at få kræft. Det er især kræft i tyktarmen eller i endetarmen, som et stort forbrug af kød fra ko, svin, lam og ged påvirker udviklingen af.

Kræft i tyktarmen eller i endetarmen rammer over 3500 danskere om året. De to cancertyper hører til de alvorligste former for kræft. Efter fem år er under halvdelen i live.

"Man skulle derfor tro, at myndighederne med ansvaret for, at danskerne kan vide, hvad man ved om disse ting, med det samme ville udnytte alle muligheder for at forebygge de sygdomme," siger Ole Færgeman til Børsen FødevareSundhed torsdag.

Ændrer de officielle råd

Som det fremgik i Børsen FødevareSundhed før påske, vil både Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse afvente, at gruppen vedrørende de Nordiske Nærigsstofanbefalinger i 2012 tager stilling til, om rapporten fra World Cancer Research Fund, skal føre til en ændring af de officielle kostråd.

Fødevarestyrelsen har dog på baggrund af den seneste amerikanske undersøgelse fra marts bedt Fødevareinstituttet om at vurdere, om der skal foretages noget inden. Men både Fødevarestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse vurderer, at det ikke er noget problem, at danskerne måske kommer til at vente helt til 2012 med at få noget at vide fra de officielle kanaler.

"Følger vi statistikken betyder det, at 17.500 danskere vil være ramt af kræft i tyktarmen eller endetarmen, mellem 2007 og 2012. Det kan vi da ikke forsvare," siger Ole Færgeman, der understreger, at den seneste undersøgelse fra marts i år viser, at rødt kød også øger risikoen for at dø af hjertekarsygdom.

Det er rystende

"Set i et forebyggelsesmæssigt perspektiv er det rystende, at der ikke sker noget på baggrund af så veldokumenterede undersøgelser," siger Ole Færgeman til Børsen FødevareSundhed torsdag.