Nyheder

Foghs image som hård mand bristet

"Kære alle sammen, så er tiden kommet. Ja, jeg er bange for, at jeg nedbryder mit image som hård mand."

Sådan indledte Anders Fogh Rasmussen sin takketale til de ansatte i Statsministeriet. Og det var med en klump i halsen og en tåre i øjenkrogen, at Fogh sagde tak.

"Det er selvfølgelig vemodigt at sige farvel til posten som statsminister. En post, som jeg har været glad for. Men det er et vemod blandet med stor glæde til udsigten til posten som ny generalsekretær i NATO.

Anders Fogh Rasmussen havde sin kone, Anne-Mette og deres datter og barnebarn med i lokalet, hvor han tirsdag efter tirsdag har holdt sit ugentlige pressemøde.

Kondition til en maraton

Departementschef Kasten Dybvad holdt en afskedstale for Anders Fogh Rasmussen, som satte gang i tårekanalerne hos den afgåede statsminister. Dybvad har fulgt med på tæt hold i kampen om posten som generalsekretær i NATO.

"Det har været en maraton at nå i land, men du er i god kondition, og det lykkedes. Det kan jeg vidne om, som en af de få, der har stået tæt på," sagde han.

Til landets nye statsminister, Lars Løkke Rasmussen, havde departementschefen et par gode råd.

"Klimatopmødet venter, og alene af den grund kan du komme til at rejse mere end din forgænger. Der vil komme opgaver, der vil overraske, for eksempel hvor meget det internationale fylder. Kære statsminister - væn dig til det! - tillykke med jobbet," sagde Karsten Dybvad til Lars Løkke Rasmussen.

Som traditionen byder gav den nye statsminister en gave til den afgående. I anledningen af at de to politikere deler glæden for cykelsporten, fik Anders Fogh Rasmussen en aerodynamisk racercykelhjelm.

"Du har hurtighed og beslutningskraft. Men du er på vej til et job, der kalder på, at man ifører sig hjelm," sagde Lars Løkke Rasmussen.

"Jeg vil dog ikke bede dig om at tage den på," sagde Løkke med slet skjult henvisning til Poul Nyrup Rasmussen cykeltur med hjelm for mere end ti år siden.