Nyheder

Tyskland: Måske ingen enighed

Tysklands forsvarsminister, Franz Jo-sef Jung, siger, at NATO-lederne måske ikke vil nå til enighed om en ny gene-ralsekretær på topmødet i Strasbourg.

Årsagen skulle være, at Tyrkiet truer med at nedlægge veto mod udnævnelsen af Anders Fogh Rasmussen.

Udmeldingen kommer samtidig med, at en amerikansk embedsmand har sagt, at USA ikke ser grund til et "enormt" hastværk med at få løst uenighederne om udnævnelsen af NATO's næste generalsekretær, der skal afløse hollænderen Jaap de Hoop Scheffer.

"Præsident Obama er engageret i denne diskussion, og vi vil se, hvor det ender," sagde embedsmanden her til morgen til journalister på topmødet.

Han påpegede, at USA ikke officielt har givet udtryk for sin foretrukne kandidat til stillingen.

"Tid til at finde en anden"

Tyrkiets ministerpræsident Erdogan har tidligere i dag sagt, at Tyrkiet ikke kan se, hvorfor det haster med at finde en ny generalsekretær.

Den nuværende generalsekretær træder tilbage den 31. juli, og ifølge Tyrkiet er der derfor tid til eventuelt at finde en anden kandidat end Anders Fogh Rasmussen til posten.

Flere eksperter mener, at Tyrkiet forsøger at trække beslutningen til en konference, der skal afholdes i Tyrkiet i starten af næste uge.

Der er ifølge Tysklands forsvarsminister Jung ikke blevet diskuteret andre kandidater på topmødet.

Merkel: Fogh er et exceptionelt valg

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, var i går meget positiv omkring Foghs kandidatur. Hun betegnede den danske statsminister som "et exceptionelt valg" og "en stærk generalsekretær", og bedyrede at hun ville "gøre alt for at overbevise andre om, at det forholder sig sådan".

Samtidig annoncerede Merkel, at beslutningen formentlig ville blive truffet under en arbejdsmiddag i går aftes, men det skete som bekendt ikke.

En højtstående amerikansk embedsmand sagde tidligere på dagen, at USA ikke har noget "enormt" hastværk med at få løst uenighederne om udpegelsen af Natos næste generalsekretær på topmødet.