Nyheder

Obama vil tale Foghs sag med Gül

USA's præsident, Barack Obama, vil i-følge diplomater tale med Tyrkiets præ-sident, Abdullah Gül, inden NATO-leder-ne igen sætter sig for at forhandle om forsvarsalliancens kommende generalse-kretær efter hollænderen Jaap de Hoop Scheffer.

Ifølge TV 2/NYHEDERNES korrespondent i Strasbourg, Svenning Dalgaard, er stem-ningen højst mærkelig blandt stats- og regeringscheferne, der deltager i NATO-topmødet. Bestræbelserne går lige nu på at få tyrkerne til at forstå, at de har spillet højt spil - og for højt spil, siger Svenning Dalgaard.

Spørgsmålstegn ved Tyrkiet i EU

"Der er en voldsom irritation over, at man er kommet i denne situation. Det kan meget vel give bagslag for Tyrkiet i EU, for deres handlinger begynder at stille spørgsmålstegn ved, hvordan Tyrkiet vil opføre sig, hvis landet bliver medlem af EU," siger han.

Den tyrkiske regering er rasende over, at Anders Fogh Rasmussen ikke har fore-taget sig noget som helst i forhold til den kurdiske tv-station Roj, der har hovedkvarter i Danmark.

"Tyrkiet vil trække det til næste uge"

Der bliver lige nu forhandlet på kryds og tværs indtil NATO-topmødet genoptag-es i Strasbourg igen i dag klokken 10 - inden mødet vil der klokken ni være en højtidelig ceremoni ved Rhinen til ære for NATOs soldater i operationer rundt om i verden.

Peter Viggo Jakobsen, forsker i sikkerhedspolitik, tror dog fortsat på, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kan blive generalsekretær for NATO.

"Jeg bliver overrasket, hvis Tyrkiet nedlægger veto og under ingen omstændigheder vil have Fogh," siger Peter Viggo Jakobsen til Ritzau.

Han mener, at den tyrkiske præsident Abdullah Gül ved NATO-mødet trækker tiden ud for at kunne komme hjem og sige, at han kæmpede til sidste blodsdråbe mod Fogh.

"Ingen udnævnelse i dag"

Anders Fogh Rasmussen holder pressemøde i Strasbourg klokken 13.30.

Ifølge Svenning Dalgaard har hans tyrkiske kollegaer fået at vide, at der ikke bliver nogen udnævnelse af en generalsekretær i dag - tyrkerne vil angiveligt forsøge at trække beslut-ningen til næste uge medmindre de øvrige stats- og regeringschefer kan få Tyrkiet overtalt til at acceptere Fogh.