Nyheder

Norge løber fra støtte til Fogh

Tyrkiet har kastet NATO - der i disse dage fejrer 60 års jubilæum - ud i en splittelse ved at blokere for statsmi-nister Anders Fogh Rasmussen (V) som ny generalsekretær for NATO. Og nu ser det ud som om Norge er ved at løbe fra støtten til Fogh:

"Det er lidt forbavsende. Allerede nu er den nordiske solidaritet ved at forsvinde. Den norske statsminister Jens Stoltenberg har sagt, at Norge går ind for konsensus - også selvom det skulle koste Anders Fogh Rasmussen posten," siger TV 2's korrespondent i Strasbourg, Svenning Dalgaard.

Der bliver for øjeblikket arbejdet for fuld tryk for at undgå en endnu større splid i NATO:

"Alle gode kræfter arbejder lige nu på at fortælle tyrkerne ikke blot, hvad der er NATO's interesse, men også hvad der er Tyrkiets egen interesse."

Fogh sidder med det sidste kort

Svenning Dalgaard vurderer, at Anders Fogh Rasmussens pressemøde klokken 13.30 lige så godt kan betyde, at Anders Fogh Rasmussen kaster sit allersidste kort på bordet:

"Det pressemøde kan jo også være et budskab til tyrkerne om, at nu trækker jeg mig, så må I tage følgerne selv," siger Svenning Dalgaard.

Alle gode kræfter arbejder lige nu på at fortælle tyrkerne ikke blot, hvad der er NATO's interesse, men også hvad der er Tyrkiets egen interesse

Svenning Dalgaard

Tyrkiet: Der er masser af tid

Tyrkiets ministerpræsident Recep Tayyip Erdogan har tidligere sat spørgsmålstegn ved, hvorfor NATO har så travlt med at finde en ny generalsekretær.

Nu siger også en af de amerikanske embedsmænd, at det ikke haster "enormt" med at finde NATO's næste generalsekretær.

"Præsident Obama er engageret i denne diskussion, og vi vil se, hvor det ender," sagde embedsmanden her til morgen til journalister på topmødet.

Han påpegede, at USA ikke officielt har givet udtryk for sin foretrukne kandidat til stillingen.

Den nuværende generalsekretær - hollænderen Jaap de Hoop Scheffer - træder tilbage den 31. juli.