Nyheder

Anders Fogh har fået NATO-post

Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er NATO's nye general-sekretær.

"Jeg er dybt beæret over, at blive udnævnt som NATO's generalsekretær," sagde Anders Fogh Rasmussen, da det blev offentliggjort på et pressemøde.

"Jeg vil gøre det bedste for at leve op til den tillid, som NATO har vist mig. I dag er en historisk dag - ikke kun fordi en dansker får posten for første gang, men fordi vi fejrer 60 års jubilæum for den mest succesfulde forsvarsalliance, som verden har set."

Anders Fogh Rasmussen holdt kun en kort tale, hvor han også sendte en særlig tak til Tysklans kansler Angela Merkel og NATO's nuværende generalsekretær, hollænderen Jaap de Hoop Schaeffer.

Anders Fogh Rasmussens tale blev efterfulgt af et "bravo" af den franske præsident Nicolas Sarkozy.

Ifølge TV 2's korrespondent, Svenning Dalgaard, havde Barack Obama allere-de lykkeønsket Anders Fogh Rasmussen med den nye top-post.

Tyrkiet truede med veto

Dagen igennem har Tyrkiet ellers truet med at nedlægge veto mod Anders Fogh Rasmussen, men efter et massivt pres fra blandt andet USA, Tyskland, Itali-en og Fran-krig har Tyrkiet bøjet sig.

NATO's nuværende generalsekretær - Jaap de Hoop Schaeffer - lagde heller ikke skjul på, at det har været hårde forhandlinger de sidste 36 timer:

"Men der er fundet en løsning - også for Tyrkiet. Så beslutningen om, at Anders Fogh Rasmussen er NATO's næste generalsekretær har været emstemmig," sagde Jaap de Hoop Schaeffer, da han præsenterede NATO's næste generalsekretær: Anders Fogh Rasmussen.